lezen In het wild

Zeldzame beelden: de enige wilde jaguar in de VS

Datum
Auteur
Paul van Beem/Brian Handwerk
Fotograaf
Conservation CATalyst

Voor zover bekend is het de enige wilde jaguar in de Verenigde Staten: El Jefe. Het dier werd echter nooit eerder gefilmd, en dat is nu wel gelukt.

In een video gemaakt door de ngo’s Conservation CATalyst and the Center for Biological Diversity, is te zien hoe de grote kat rondstruint in de Santa Rita Mountains in de Amerikaanse staat Arizona. Verdekte camera’s vingen de jaguar in het verleden al meer dan honderd keer op beeld, maar toch troffen de natuurbeschermingsorganisatie geen halve maatregelen. Ter voorbereiding zochten ze met speurhonden naar jaguar-uitwerpselen en installeerden ze camera’s op enkele strategische plekken. 

Mexicaanse afkomst

De jaguar komt voor in grote delen van Midden- en Zuid-Amerika, maar is in de Verenigde Staten erg zeldzaam. In de negentiende eeuw werden nog regelmatig exemplaren gezien, maar langzaam maar zeker werd de kat weer teruggedrongen. 
Biologen denken dat El Jefe oorspronkelijk afkomstig is van de dichtstbijzijnde broedpopulatie van jaguars, die ligt in het Mexicaanse Sonora, zo’n tweehonderd kilometer zuidelijker. “Veel jonge mannetjes verlaten de broedpopulatie en trekken er alleen op uit”, zegt Luke Hunter van Panthera, een conservatieorganisatie voor wilde katten. “Het zijn echte ontdekkingsreizigers.” Dat houdt niet weg dat de populatie wilde jaguars slinkt. Naar schatting leven er nog zo’n vijftienduizend exemplaren in het wild. 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten