zien Wetenschap

Nader verklaard: de toenemende invloed van wetenschappers in de filmindustrie

Datum
Auteur
Paul van Beem
Fotograaf
Vox

Bij het kijken van een doorsnee rampenfilm vraag je je vast weleens af: is wat ik zie ook in het echte leven mogelijk? Of we nu spreken over informatica, geologie of natuurkunde: films bevatten regelmatig fouten en onjuistheden.

Deze video van Vox gaat over een organisatie die daarin verandering wil brengen: The Science and Entertainment Exchange. Met dit programma brengt de Amerikaanse National Academy of Sciences mensen uit de filmindustrie in contact met wetenschappers. Handig voor een regisseur die behalve een boeiende verhaallijn ook wil dat feiten in de film in lijn zijn met bestaande wetenschappelijke theorieën.

In deze video zie je onder meer welk advies wetenschappers gaven aan de makers van de Amerikaanse sciencefictionfilms Arrival en Thor. De aliens in eerstgenoemde film moesten niet reageren op een fourierreeks – zoals in het oorspronkelijke script stond –, maar op een rij van Fibonacci. En Thor kon het best via een Einstein-Rosenbrug (wormgat) van de ene naar de andere dimensie reizen. (Lees ook: welke superheld is écht superieur?)

Het geven van dergelijke adviezen is niet het enige doel. The Science and Entertainment Exchange is ook opgericht om (gender)stereotypen te doorbreken en wetenschap begrijpelijker en toegankelijker te maken voor het brede publiek. In de video wordt de werkwijze uitgelegd. 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten