zien In het wild

Hoe gekko’s de zwaartekracht tarten

Datum
Auteur
Lisa Huberts
Fotograaf
National Geographic

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe gekko’s op muren en plafonds kunnen lopen? Dan zal deze video voor opheldering zorgen.

Alle gekkosoorten met zo’n bijzonder klimvermogen hebben namelijk kleine groefjes aan de onderkant van de tenen, die ook wel hechtlamellen of lamellae worden genoemd. Die lamellae zijn aan de onderkant bedekt met miljoenen kleine haartjes, waaruit ook weer honderden kleine haartjes groeien die vastkleven aan harde oppervlakken. Daardoor werken de tenen van een gekko net als kleine zuignappen. Wetenschappers proberen nu om deze techniek toe te passen in mechanische grijparmen, waarmee machines tegen muren op kunnen klimmen en dingen kunnen oppakken.

Gekko’s (Gekkota) zijn een van de grootste groepen gewervelde dieren ter wereld – er bestaan ruim 1400 verschillende soorten. De kleine hagedisjes zijn terug te vinden op alle continenten, met uitzondering van Antarctica. In gematigde klimaten, zoals dat van Nederland en België, en permanent koude klimaten kunnen de dieren echter niet overleven.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten