zien Wetenschap

Duiken op de Noordpool: onderzoek dat je in de koude kleren gaat zitten

Datum
Auteur
Lisa Huberts
Fotograaf
Sharon Pieczenik en Nora Rappaport, National Geographic

Klimaatwetenschapper Branwen Williams heeft een wel heel bijzondere baan. In het Noordpoolgebied bij Canada doet ze samen met haar team onderzoek naar de oceaan en de manieren waarop deze verandert en beïnvloed wordt door menselijk ingrijpen.

En dat is geen makkelijk werk. Boven het wateroppervlakte moeten de onderzoekers voortdurend alert zijn wegens de ijsberen die in het gebied leven. Ze mogen nooit zonder gids aan het werk gaan, wiens honden als een soort alarmsysteem voor ijsberen fungeren. Daarnaast moet er zo’n twintig meter diep onder het ijs gedoken worden, in ijskoud water – het team moet hiervoor eerst gaten in het ijs boren. Het water is zelfs zo koud dat de duiker maar twee keer per dag het water in mag, en maximaal twintig minuten onder water mag blijven, zelfs met speciale duikkleding. Een paar minuten langer kan tot onderkoeling leiden en dodelijk zijn.

Onder water zoeken de duikers naar algenskeletten van de orde Corallinales, diep verborgen onder het Noordpoolijs. Door te kijken naar de hoeveelheid koolstof die aanwezig is in deze skeletten, krijgen de onderzoekers inzicht in de manier waarop het menselijke gebruik van fossiele brandstoffen de oceanen en het klimaat geleidelijk aan verandert. De verschillende lagen in de algen tonen een ontwikkeling door de tijd heen. Net als een boom met jaarringen, groeien de algen in laagjes. Elke laag staat gelijk aan één jaar. Bij bomen zorg een jaar met goede omstandigheden voor een dikke ring. Jaren waarin de groeicondities minder goed zijn produceren juist weer een dunne ring. De Coralline algensoorten werken op dezelfde manier.

De verschillende lagen kunnen ons veel vertellen over de veranderingen die door de jaren heen hebben plaatsgevonden in de oceaan: veranderingen in temperatuur, de beschikbaarheid van daglicht en de aanwezige hoeveelheid koolstof. Als we willen weten hoe de mens de oceaan aantast en daar iets aan willen doen, is het belangrijk om eerst vast te leggen hoe de oceaan überhaupt verandert. National Geographic besteedt veel aandacht aan klimaatverandering en het behoud van onze oceanen. Lees meer in het dossier ‘Veranderend Klimaat’.

(Lees ook meer over de gezondheid van de oceanen.)


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten