lezen Nieuws

Zinkgat in overlaat hoogste Amerikaanse stuwdam

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

De kans op een damdoorbraak in Californië neemt af. Na een periode van zware regenval steeg het waterpeil in Lake Oroville onlangs dusdanig dat de maximale capaciteit werd bereikt, en de hoogste stuwdam van de Verenigde Staten op doorbreken stond.

Datum
Auteur
Delaney Chambers/Paul van Beem
Fotograaf
Randy Pench/The Sacramento Bee

Het gaat om de 235 meter lange Oroville Dam, een stuwdam in de Feather River in Californië die dient als waterkrachtcentrale, waterreservoir en als middel tegen overstromingen. De dam stond de afgelopen dagen onder zware druk. Door de vele regen van het afgelopen jaar was 96 procent van de maximale capaciteit van het stuwmeer Lake Oroville bereikt, waardoor de lokale autoriteiten tot evacuatie overgingen. Bijna tweehonderdduizend inwoners van het gebied werd opgeroepen te vertrekken.

De California Department of Water Resources verhoogde de waterafvoer van 1100 tot ongeveer 1800 m3 per seconde in de hoop de noodoverlaat van het stuwmeer in Butte County niet te hoeven gebruiken, maar door afvoer van meer water ontstond een zinkgat in de ‘normale’ overlaat. Toen dat gat – het gevolg van erosie – bleef groeien, moest de waterstroom tijdelijk worden stopgezet. Toen werd besloten de noodoverlaat voor het eerst sinds de bouw van de dam in 1968 open te zetten.

Links: de overlaat van de Oroville Dam met halverwege het enorme zinkgat dat ontstond toen meer watertoevoer werd vergroot. Rechts: De California Department of Water Resources verhoogde de waterafvoer van 1100 tot ongeveer 1800 m3 per seconde in de hoop een noodoverlaat van het stuwmeer in Butte County niet te hoeven gebruiken. Courtesy the California Department of Water Resources.

De huidige situatie in Lake Oroville is volledig anders dan ruim een jaar geleden. Door aanhoudende droogte was eind 2015 slechts 33 procent van de maximale capaciteit bereikt, de op één na laagste stand ooit. De lokale autoriteiten zullen de situatie in de loop van maandag (Amerikaanse tijd) opnieuw analyseren, meldt CNN.

Een in 2014 genomen beeld vanaf een betonnen helling bij Bidwell Canyon Marina, een jachthaven bij Lake Oroville. De waterstand was destijds historisch laag. Foto: Photograph Courtesy the California Department of Water Resources.

Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten