lezen Fotografie

Workshop winnaars Frans Lanting Award

Bekijk Sluit

lezen Fotografie

Hoofdredacteur Aart Aarsbergen was aanwezig bij de nabespreking en selectie van beelden na afloop van de fotoworkshop in de Oostvaardersplassen, die was georganiseerd voor de winnaars van de Frans Lanting Award 2014.

Datum
Auteur
Aart Aarsbergen
Fotograaf
Benjamin van der Spek | Joost van Uffelen | Humberto Tan | Aart Aarsbergen

We hebben afgesproken in Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders in Lelystad. Het is later dan de bedoeling, maar om halfvier komen ze uit het veld. Vier verkleumde mannen met hun camera, lenzen en laptop in de hand. Hun ogen glimmen van opwinding. "Sorry dat we wat later zijn," zegt Frans Lanting, "maar het licht werd net mooi, de zon kwam door." Joost van Uffelen, Benjamin van der Spek en Humberto Tan zijn vandaag onder leiding van Frans Lanting met boswachter Hans Breeveld het natuurgebied de Oostvaarderspassen in geweest. Benjamin van de Spek en Joost van Uffelen zijn de winnaars van de eerste Frans Lanting Award en hebben als prijs een fotoworkshop met de meester zelf gewonnen. WNF-ambassadeur Humberto was als speciale gast aanwezig.

"Snel aan de slag", moedigt Frans de fotografen aan. De laptops worden uitgeklapt, de geheugenkaarten geleegd. Ik loop langs de verschillende computers. De eerste beelden verschijnen op het scherm. "Ik was best gespannen vanochtend", zei Humberto. "Je gaat met twee prijswinnaars en de grote Lanting zelf het veld in."

Benjamin van der Spek, winnaar Frans Lanting Award.

Er komen mooie foto’s tevoorschijn. "Eerst je beste beelden uitzoeken, dan pas bewerken", adviseert Frans. We bekijken de oogst van de dag. Die valt niet tegen, er zijn in korte tijd echt een paar fraaie beelden geschoten. Ik kijk mee en geef mijn oordeel. "Ik vind dit wel een aardige compositie, maar er is te veel voorgrond." Benjamin maakt een andere uitsnede. "Als die achtergrond nog wat tekening kan krijgen, zijn we een heel eind." De foto wordt met wat ingrepen veel sprekender. "Zal ik die elektriciteitsmast er nog afsnijden?"

Joost heeft een mooie close-up van de vacht van een konikpaard op het scherm staan. Een origineel beeld dat de anderen niet hebben. Hij sleutel eraan: hij past de belichting aan, schuift aan de knop van de verzadiging. Het zijn geoefende fotografen, dat is wel duidelijk, met ervaring met beeldbewerking. Humberto toont een mooie foto met een zwaan op de voorgrond (boven aan dit bericht). "Kun je aan de achtergrond nog iets meer kleur toevoegen? Het wit van de zwaan moet met het groen erachter contrasteren, dan krijgt de foto een mooie gelaagdheid."

Joost van Uffelen, winnaar Frans Lanting Award.

Frans loopt de tafeltjes nog eens langs en oordeelt streng over een aantal geselecteerde foto’s. "Nee, staand beeld doet het niet op de televisie, laat deze foto maar gaan." Hij jaagt de groep op: "Zet de drie geselecteerde beelden op een mijn usb-stick, dan gaan die mee naar de uitzending vanavond." "Kom, we moeten vertrekken, zegt Humberto, die eigenlijk allang naar Amsterdam terug moet. De laptops worden dichtgeklapt. De fotoworkshop zit erop.

’s Avonds in RTL Late Night zie ik een paar van de beelden terug, met deskundig commentaar van Frans. Je merkt uit het enthousiasme van zowel de gastheer als de andere deelnemers aan de workshop dat de mannen de dag van hun leven hebben gehad. Een mooi besluit van de eerste Frans Lanting Award, een bijzondere samenwerking tussen Lanting, het Wereld Natuur Fonds en National Geographic.

Winnaars Frans Lanting Award links, Frans Lanting en Humberto Tan rechts.

Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten