lezen Nieuws

Wolf Luttelgeest leefde in Nederland

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

Begin vorige maand werd er een dode wolf gevonden in Luttelgeest. Wetenschappers van de instituten Naturalis en Alterra hebben zich de afgelopen tijd over de wolf gebogen. Hun conclusie? Het dier heeft weldegelijk in Nederland geleefd.

Datum
Auteur
Léonie Klaver
Fotograaf
Communitylid MvBalkom

Volgens deskundigen gaat het hier om een raszuivere wolvin van zo’n anderhalf jaar oud. Ze was kerngezond en goed doorvoed. Ondanks het intensieve onderzoek van de wetenschappers is haar exacte herkomst nog steeds niet bekend. Vermoedelijk komt de wolvin uit een gebied langs de Russische grens dat loopt van de Baltische Staten via Oost-Polen tot Griekenland. Duitsland, West-Polen, Italië en Spanje zijn uitgesloten. Ook Frankrijk en Zwitserland worden onwaarschijnlijk geacht als plaats van herkomst.

De zoektocht naar de herkomst van het dier is nog niet beëindigd. In de komende tijd zal er isotopenonderzoek worden verrichten aan spierweefsel, tanden en haren van de wolf. De nieuwe resultaten worden naar alle waarschijnlijkheid eind augustus bekendgemaakt.

Wolf hondenras

Foto: communitylid Marbraam
Van de Chihuahua tot de Deense dog: elk hondenras dat we vandaag kennen, stamt af van de wolf. Het roofdier heeft nog vier andere familieleden: de vos, de jakhals, de dingo en de coyote.

Wolf eten

Foto: communitylid LoulouBeavers
De wolf jaagt op een intelligente manier. Zo probeert hij te voorspellen wat de prooi gaat doen door zijn ontsnappingsroutes te bepalen. De leiders van de roedel – bestaande uit het alfawijfje en alfamannetje – hebben meestal de eerste keus als er wordt gegeten. Wolven eten gemiddeld vier kilo vlees per dag.

Wolf roedel

Foto: ThirzaNiemantsverdriet
Met zijn gehuil kan een wolf de rillingen over je rug laten lopen, maar de kans dat hij je daadwerkelijk aanvalt, is zeer klein. Zelfs een hele troep wolven zal je met rust laten, tenzij ze bijna sterven van de honger.

Wolven prooi

Foto: communitylid JKoopman
Als wolven een prooi op het spoor zijn, hangt hun succes eerder af van hun uithoudingsvermogen dan van hun snelheid. Wolven kunnen urenlang op een drafje van 8 kilometer per uur voorthollen. Als ze op jacht zijn, voeren ze het tempo op tot wel 55 kilometer per uur. Van de wolf die in Nederland gevonden is, wordt gedacht dat deze ongeveer 900 kilometer heeft afgelegd om de Noordoostpolder te bereiken.

We schreven eerder al over de wolf. Lees het artikel 'De wolf in Nederland'.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten