lezen In het wild

‘Wolf keert terug naar Nederland’

Bekijk Sluit

lezen In het wild

Na een afwezigheid van 150 jaar lijkt de wolf terug te keren naar Nederland. Vanuit Oost-Duitsland en Polen verspreiden de populaties zich steeds meer richting West-Europa. Vrijdag werd langs de A28 in Drenthe aan dode wolf aangetroffen.

Datum
Auteur
Kevin van Huët
Fotograaf
Getty Images

In 2015 werd al eens een wolf gespot in Groningen en Drenthe; in 2016 liep er een rond in het Overijsselse Beuningen. Vrijdagochtend werd een zwaar gehavende dode wolf gevonden langs de A28 tussen Meppel en Hoogeveen. Het gaat om een mannetje van ruim vijftig kilo, zei Pim Lollinga van stichting Faunavisie Wildcare tegen RTV Noord.

Wolvenkenner Leo Linnartz van stichting Wolven in Nederland denkt we de wolf steeds vaker in Nederland zullen zien. “In Duitsland zijn grote populaties. Ze leven in roedels. Zodra de jongen oud genoeg zijn, verlaten ze de roedel van hun ouders en gaan ze op zoek naar een eigen territorium”, zegt Linnartz. Een wolventerritorium kan tot wel driehonderd vierkante kilometer groot zijn. Jonge wolven worden daarom soms gedwongen om honderden kilometers af te leggen om een territorium te creëren. “Populaties in de Duitse deelstaat Nedersaksen doen het goed, daardoor wijkt de wolf vaker uit naar Nederland. Maar zelfs vanuit Oost-Duitsland zou de wolf Nederland kunnen bereiken”, zegt Linnartz.

De wolf zou goed kunnen overleven in Nederland. “Vroeger werd er veel op wolven gejaagd, omdat ze een bedreiging vormden voor schaapskudden. Tegenwoordig is het een beschermd dier”, zegt Linnartz. De gevonden wolf is overgebracht naar het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht. Daar zal het DNA-profiel worden bekeken, om vast te stellen waar het dier vandaan komt.

 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten