lezen In het wild

Wolf bezoekt Nederland

Bekijk Sluit

lezen In het wild

De laatste waarneming van een levende wolf in Nederland dateert uit 1897. Ruim honderd jaar later lijkt het dier wederom de grens te zijn gepasseerd. Is de wolf nu echt terug in Nederland?

Datum
Auteur
Nina Bergh
Fotograaf
Getty Images

Het dier dook deze week op in de omgeving van Ootmarsum in Twente, en is afkomstig uit Duitsland. Wolfexpert Roel Korbee meldt dat de wolf door drie verschillende personen in de gemeente Dinkelland en Tubbergen is gespot. Waar precies, dat willen de wolvenspotters liever niet bekendmaken. Zo wordt verder onderzoek naar de uitbreiding van het leefgebied van dit roofdier niet verstoord. Wel bekend is dat de wolf minimaal twee dagen in Nederland was en daar ongeveer twaalf kilometer aflegde. 

Het nieuws dat de wolf opduikt in Twente komt niet uit de lucht vallen. Eerder dit jaar werd een wolf gezien in het Duitse plaatsje Nordhorn, vlak over de grens met Nederland. Of het om dezelfde wolf gaat, is niet bekend. Het dode dier dat vorig jaar in Luttelgeest werd aangetroffen, bleek vals alarm te zijn. De wolf was meegenomen uit Polen. 

We hoeven overigens niet bang te zijn, meent Korbee. De wolf staat misschien bekend als levensgevaarlijk en bloeddorstig, maar in werkelijkheid is hij nogal schuw. Hij zal niet uit zichzelf op een mens aflopen, laat staan deze met huid en haar verslinden, zoals een bekend sprookje ons wijsmaakt. Het zijn vooral kleine, zwakke dieren die ten prooi vallen aan de wilde viervoeter.

Meer weten over de wolf in Nederland? Eerder schreven we een artikel over de aanwezigheid van wolven in ons land en de mogelijke consequenties voor het ecosysteem.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten