lezen Nieuws

Wings for Aid: hulpdrones voor humanitaire hulp

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

Wings for Aid, een organisatie die drones ontwikkelt om hulp te bieden aan onherbergzame gebieden, heeft de afgelopen week 1,5 miljoen euro subsidie gekregen van de Nederlandse overheid. Kunnen de onbemande vliegtuigjes inderdaad uitkomst bieden?

Datum
Auteur
Susan Poeder
Illustrator
Artist impressions / Designbureau VanBerlo

Meestal zijn rampgebieden (zoals het deel van Nepal dat afgelopen jaar door een aardbeving werd verwoest) moeilijk te bereiken voor hulpdiensten. Infrastructuur als wegen en luchthavens zijn immers vaak beschadigd. Door de lucht zijn dergelijke gebieden soms nog wel bereikbaar. Wings for Aid ontwikkelt daarom drones die humanitaire organisaties moeten gaan ondersteunen bij het leveren van goederen zoals medicijnen, dekens, water en voedsel over een afstand tot tweehonderd kilometer. Met de subsidie die Wings for Aid nu krijgt, hopen ze komend jaar een prototype te kunnen ontwikkelen dat eind 2017 kan worden ingezet.

Prototype

Barry Koperberg is de initiatiefnemer van Wings for Aid. Samen met onder meer de technische universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente werkt hij aan een prototype dat autonoom moet kunnen vliegen, enkel gestuurd  door GPS-coördinaten. Het doel is om honderden (of zelfs duizenden) drones in te zetten, zodat vrachtwagens en helikopters niet meer nodig zijn. “Wat één drone gaat kosten is nu nog moeilijk te zeggen,” zegt Koperberg, “maar het is belangrijk dat er voor hulverleners in het veld vervoerscapaciteit beschikbaar die goedkoper en veiliger is dan bijvoorbeeld helikopters en normale vliegtuigen. Hoe de toepassing zich gaat ontwikkelen is, mede gelet op regelgeving nog een grote variabele.”  

Steun 

Wings for Aid wil nauw samen gaan werken met het Rode Kruis, het ministerie van Defensie en de Verenigde Naties. Koperberg is uiteraard blij met de 1,5 miljoen euro subsidie vanuit het noodhulpfonds. “Particuliere investeerders vinden het lastig tom hun geld toe te leggen aan deze techniek in humanitaire sector, dus geld van de onverheid is hard nodig.” Daarnaast ziet hij de subsidie als een vorm van morele steun.  “Het versterkt  ook de samenwerking tussen betrokken private en publieke partijen. Dankzij de politieke steun kunnen we de kennis en vaardigheden omzetten in een toepassing waar in de praktijk veel vraag naar is." 

 

Het ontwikkelen van de eerste systemen zal ongeveer twaalf maanden in beslag gaan nemen. Als alles volgens plan loopt kunnen de hulpdrones eind 2017 gaan vliegen.  

Artist impressions door designbureau VanBerlo.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten