lezen In het wild

Voor het eerst vastgelegd: Japanse makaak paart met sikahert

Bekijk Sluit

lezen In het wild

In de wetenschappelijke wereld noemt men het ‘reproductieve inmenging’: dieren die seksuele contacten onderhouden met een andere soort. Deze aap tilde het fenomeen naar een heel ander niveau.

Datum
Auteur
Zoë de Goede

Dieren vergissen zich weleens van soort in hun keuze van seksuele partners – zelfs mensen zijn hier niet onschuldig aan. Toch zijn het vaak diersoorten die op elkaar lijken, en in hun enthousiasme hun eigen soort en een andere soort niet meer uit elkaar kunnen houden. Vaak gebeurt het bij gebrek aan seksuele partners, dan herkent een pad bijvoorbeeld een kikker als zijn soort, door gelijkenissen in geur, vorm of geluid.

Het komt echter niet vaak voor dat twee compleet verschillende diersoorten elkaar vinden. Een wetenschappelijke studie beschreef ooit hoe een koningspinguïn een kerguelenzeebeer seksueel intimideerde, en mensen hebben zelfs toegegeven intieme relaties te onderhouden met dolfijnen. Maar dit is de eerste keer dat wetenschappers konden vastleggen hoe een Japanse makaak paarde met verschillende sikaherten.

Hoewel Japanse makaken erom bekend staan weleens toenadering tot herten te zoeken, kwam seksueel gedrag tussen de verschillende diersoorten nooit eerder voor in de wetenschappelijke data die er bestaat over de omgang tussen beide diersoorten. Dit mannetje lijkt buiten de groep te vallen, zeggen wetenschappers, wat een uitleg zou kunnen zijn voor zijn gedrag. Bij een gebrek aan seksuele partners van zijn eigen soort zocht hij heil bij de sikaherten. Sommigen daarvan probeerden te ontsnappen, anderen lieten het gewoon gebeuren.

Geslachtsafhankelijk

Zo’n ‘vergissing’ gebeurt vaker bij een geslacht (voornamelijk mannetjes) dat voordelen haalt uit voortplanting met verschillende partners. Daardoor worden ze minder selectief bij hun zoektocht naar een partner. Dit heeft negatieve gevolgen voor de fitheid van het nageslacht, waardoor de ‘vergissingen’ door de natuur worden uitgeselecteerd en daardoor ook (zeer) zeldzaam worden.

Het meer kieskeurige geslacht (voornamelijk vrouwtjes) zoekt enkel een partner met de juiste genen om succesvol nageslacht voor te brengen. Maar door te kieskeurig zijn worden de kansen op een sterk nageslacht evenzeer verkleind. De vraag wat de beste voortplantingsstrategie is, en of paren met een ander geslacht ook deel is van de voortplantingsstrategie, blijft onbeantwoord.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten