lezen Ver verleden

Vikingnederzetting opgegraven in Duitsland

Bekijk Sluit

lezen Ver verleden

Sliasthorp was volgens middeleeuwse legenden een grote militaire nederzetting van de Vikingen. De stad bleef jarenlang in vergetelheid en de locatie was onbekend. Deense archeologen beweren het verloren Sliasthorp nu te hebben gevonden.

Datum
Auteur
Anouschka Valkenhoff
Fotograaf
Andres S. Dobat, Aarhus Universitet

De Deense archeoloog Andres Dobat van de Aarhus Universiteit leidt de opgravingen in de buurt van het Duitse Füsing. Met zijn team ontdekte hij dat er op die locatie ruim tweehonderd gebouwen onder de grond liggen. Inmiddels zijn er dertig opgegraven en werd ook een aantal wapens aangetroffen, zoals pijlen en voetangels. De vindplaats was volgens het onderzoeksteam onder meer ter herleiden uit een aantal oude geschriften.

Het eerst bekende document waarin Sliasthorp wordt genoemd, stamt uit 804 en is afkomstig van het hof van Karel de Grote, koning van de Franken. De stad werd beschreven als een militaire basis van Vikingkoning Gudfred. In de buurt van de opgravingen liggen de resten van het vestigingwerk Danevirke. Gudfred was indertijd degene die deze versterking voor zich opeiste, omdat de Franken hun rijk noordwaarts dreigden uit te breiden. “Sliasthorp kan om die reden best een vestigingstad zijn geweest, bijvoorbeeld toen de Danevirke moest worden verdedigd. De connectie die de nederzetting volgens de geschriften met de Danevirke had, laat in elk geval zien dat de stad van groot militair belang was”, aldus Dobat.

Hoewel het nog niet helemaal zeker is dat de verzameling bouwwerken ook daadwerkelijk Sliasthorp is, leveren de opgravingen het onderzoeksteam veel kostbare informatie op over de militaire organisatie en de opbouw van steden in het vroege Vikingtijdperk. “Vóór deze opgravingen wisten we maar weinig over dit soort steden”, vertelt Mads Dengsø Jessen van het Nationaal Museum in Kopenhagen. Of de gevonden stad nu echt Sliasthorp is, durft ook Jessen, die niet bij het onderzoek is betrokken, niet met zekerheid te zeggen, maar hij noemt het wel “de beste kandidaat tot nu toe”.

Foto: Dit amulet werd gevonden op het opgravingsterrein. Het moet de magische hamer van Donar voorstellen. Volgens de Germaanse mythologie kon deze god van de donder bliksemschichten creëren met zijn wapen.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten