lezen Planeet aarde

Verminderd grondwater bedreigt voedselvoorraad

Bekijk Sluit

lezen Planeet aarde

De stijgende temperaturen en de groeiende vraag naar granen als rijst en tarwe, slurpen mogelijk een groot deel van ons grondwater op, waarschuwt onderzoek.

Datum
Auteur
Cheryl Katz
Fotograaf
Randy Olson

Een groot deel van ons voedsel halen we uit de warme, droge delen van onze planeet. Maar door het overmatig oppompen van grondwater voor irrigatie worden de poreuze, ondergrondse waterreservoirs, aquifer genoemd, steeds kleiner. De aquifer in delen van India, Pakistan, Zuid-Europa en het westen van de Verenigde Staten, raken mogelijk rond het midden van deze eeuw uitgeput. Wanneer dit gebeurt, heeft dit gevolgen voor de voedselvoorziening en zouden 1,8 miljard mensen geen directe toegang meer hebben tot zoet water.

Waar en wanneer

Om te voorspellen waar en wanneer waterreservoirs zo uitgedroogd zullen zijn dat ze niet meer kunnen worden gebruikt, heeft Inge de Graaf, hydroloog aan the Colorado School of Mines in Colorado, een nieuw model ontwikkeld. Met dit model simuleert ze de opname van grondwater tussen 1960 en 2100. Door deze simulatie zag ze dat de agrarische centra van Californië – zoals de Central Valley, Tulure Basin en het zuiden van de San Joaquin Valley – mogelijk al in 2030 een tekort aan grondwater zullen hebben. Voor India’s Upper Ganges Basin, het zuiden van Spanje én Italië dreigt een tekort tussen 2040 en 2060 en het zuidelijke deel van de Ogallala-aquifer onder Kansas, Oklahoma, Texas en New Mexico zou droog komen te staan tussen 2050 en 2070. 

“De gebieden die in de problemen komen zijn de gebieden waar er heel veel vraag is, maar niet genoeg aanbod,” zegt De Graaf, die de resultaten van haar onderzoek in december presenteerde op de American Geophysical Union conferentie in San Francisco. 

Het zal een impact hebben op de voedselvoorraad en de prijzen ervan.

De landbouw heeft zich in de laatste eeuw rap verspreid over deze droge gebieden. Met een gebrek aan regen, rivieren en meren is deze sector afhankelijk van water dat uit de grond moet worden gepompt. Sinds 1960 is er al zo veel water uit de grond gehaald dat heel het Michiganmeer (oppervlakte: 58.000 vierkante kilometer) opnieuw zou kunnen worden gevuld. Volgens De Graaf is een aquifer onbruikbaar wanneer het waterniveau dieper ligt dan een meter of negentig – in dat geval wordt het voor de meeste gebruikers namelijk te duur om te pompen.

Sinds 1960 is er zo veel water uit de grond gehaald dat deze het Michiganmeer in de Verenigde Staten opnieuw zou kunnen vullen. / Foto: Getty Images/Raymond Boyd

Het verminderen van grondwater tast de wereldwijde voedselvoorraad aan, zegt ook De Graaf’s coauteur Marc Biekens, hydroloog aan de Universiteit van Utrecht. Bierkens wijst erop dat 40 procent van de voedselproductie op dit moment afhankelijk is van grondwater voor irrigatie. 

“Het is niet dat we allemaal zullen verhongeren,” zegt hij, “maar het zal een impact hebben op onze voedselvoorraad en de prijzen ervan.” 

'Eindeloze bron'

Het gebrek aan grondwater heeft niet alleen gevolgen voor ons voedsel. Het beschadigt ook moerassen, zorgt ervoor dat land zinkt en doet de zeespiegel stijgen.

De landbouw is de grootste veelgebruiker van grondwater, en overexploitatie ligt op de loer. In de laatste eeuw is de uitdroging met 22 procent gestegen. Van dit aantal ging vrijwel al het water naar gewassen. 

Thomas Harter, een hydroloog aan de University of California, betwijfelt of the Central Valley in 2030 niet meer over grondwater zal beschikken. “Ook al is het waterreservoir in deze regio eeuwenlang geteisterd door het oppompen van water, toch kunnen we deze vitale bron met goede zorg nog steeds behouden,” zegt hij. “Het is een serieus probleem,” voegt hij toe. “Grondwater wordt gezien als een eindeloze bron, maar de consequenties van het gebrek eraan zijn wereldwijd te merken.” 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten