lezen In het wild

Verdachten illegale dierenhandel Vietnam niet vervolgd

Bekijk Sluit

lezen In het wild

De Vietnamese autoriteiten legden in 2014 beslag op zevenduizend dode zeeschildpadden. De verdachte achter deze stroperij is echter nog steeds niet gearresteerd en het is de vraag of dat snel gaat gebeuren.

Datum
Auteur
Rachel Nuwer/redactie: Paul van Beem
Fotograaf
Doug Hendie

Na drie jaar undercoverwerk en onderzoek naar zeeschildpaddensmokkel in Vietnam krijgt Mr. K (gefingeerde naam) in 2014 eindelijk een goede tip. Die leidt hem naar drie loodsen buiten Nha Trang, een badplaats zo’n vierhonderd kilometer ten noordoosten van Ho Chi Minhstad. Binnen overvalt hem een intense stank. Duizenden dode zeeschildpadden liggen er opgestapeld, metershoog tot het plafond. Een ontdekking in een nabijgelegen boerderij doet het aantal uiteindelijk oplopen tot ongeveer zevenduizend. “Het was schokkend om zoveel schildpadden bij elkaar te zien”, zegt Mr. K, die niet wil dat zijn echte naam wordt gebruikt vanwege zijn undercoveronderzoek in Vietnam. 

Bovenstaande taferelen vonden plaats in november 2014. Bijna twee jaar later is nog niemand gearresteerd en vervolgd voor de misdaad. Ongekend, aangezien Mr. K bewijs zegt te hebben tegen een rijke lokale zakenman die achter de stroperij zou zitten. 

Vietnam: centrum wildlife crime

De illegale stroperij en dierenhandel nemen een hoge vlucht in Vietnam. Dat bleek eerder deze week ook uit een rapport van de Wildlife Justice Commission. De in Den Haag gevestigde ngo spoort in een nieuw rapport de Vietnamese regering aan tot actie tegen de criminele netwerken in het land, dat een belangrijk knooppunt is in de illegale handel in wilde dieren. Via Vietnam worden dierlijke producten doorgesluisd richting andere Aziatische landen, zoals China. 

Er is dus (internationale) aandacht voor de problematiek, maar van gerichte acties tegen topcriminelen blijkt vooralsnog geen sprake. Wel sprak minister-president Nguyễn Tấn Dũng in 2014 de intentie uit de georganiseerde handel in wilde dieren te ontmantelen, en een jaar later stonden zeeschildpadden, tijgers, olifanten, beren en schubdieren op de lijst van volledige beschermde diersoorten van Vietnam. Handel in deze soorten is strafbaar, en kan leiden tot maximaal zeven jaar gevangenisstraf. 

Crimineel brein

Terug naar de huidige case. Mr. K doet zich sinds 2011 regelmatig voor als potentiële koper en verkoper van zeeschildpadden. Zo kwam hij op het spoor van handelaren die dode dieren verkopen op de zwarte markt, en uiteindelijk van het criminele brein achter de schildpaddenscène in de provincie Quảng Ngãi. De man verklaarde telefonisch tegenover National Geographic van niets te weten, maar Mr. K en de ngo Education for Nature-Vietnam (ENV) zeggen genoeg belastend materiaal te hebben. Duikers, vissers, andere handelaren en zelfs de politie zouden zijn betrokkenheid hebben bevestigd. In 2014 nam een andere local, Hoang Tuan Hai, de verantwoordelijk van de misdaden op zich. Wellicht slechts om de tophandelaar in bescherming te nemen. Ook Hai is echter nog niet vervolgd.

Onder de naar schatting zevenduizend dieren waren veel karetschildpadden, die als ‘kritiek’ staan aangeduid op de rode lijst van de IUCN. Volgens de handelaren waarmee Mr. K sprak waren ze op weg naar China om daar te worden verkocht als trofee.

Onder de naar schatting zevenduizend dieren waren veel karetschildpadden, die als ‘kritiek’ staan aangeduid op de rode lijst van de IUCN.

Vervolging zeldzaam

Hoewel er regelmatig stropers, smokkelaars en tussenpersonen worden opgepakt en gestraft, is er in Vietnam nog geen enkele ‘toonaangevende’ illegale dierenhandelaar vervolgd. “Als de verdachte van deze misdaden een gewone burger zou zijn, zat hij nu al in de gevangenis”, zegt Bui Thi Ha, vice-directeur van ENV. “Maar deze man is invloedrijk en rijk, en heeft ‘de juiste vrienden’.” In maart van dit jaar werd de Vietnamese onderzoeksjournalist Do Doan Hoang, die bezig was aan een verhaal over de zaak, mishandeld door meerdere mannen, waarvan hij denkt dat ze hem het zwijgen wilden opleggen. Thi Ha van ENV laat zich er niet door afschrikken, en bevestigt dat vertegenwoordigers van de regering de autoriteiten van Khánh Hòa schriftelijk hebben gevraagd over te gaan tot vervolging. “Ik twijfel er niet aan dat de Vietnamese regering de dader wil vervolgen, maar veel criminelen in Vietnam en andere landen lijken onaantastbaar”, zegt Earl Possardt, coördinator van het zeeschildpaddenprogramma bij the U.S. Fish and Wildlife Service. “Met deze zaak gaan we zien in hoeverre Vietnam bereid is wildlife crime aan te pakken.” 

Een aantal van de zeeschildpadden die in 2014 werden ontdekt. We zijn inmiddels twee jaar verder, en de verdachte is nog altijd niet gearresteerd. Foto: Doug Hendrie.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten