lezen In het wild

Verbod op bezit van grote katachtigen in Emiraten

Bekijk Sluit

lezen In het wild

Een nieuwe wet in de Verenigde Arabische Emiraten verbiedt het houden van grote katachtigen als huisdier. Wie zich hier niet aan houdt, riskeert een grote boete en gevangenisstraf.

Datum
Auteur
Jani Actman
Fotograaf
Steve Winter, National Geographic Creative

Grote katachtigen gelden van oudsher als statussymbool in het Midden-Oosten: rijke Egyptenaren en Perzen hielden ze al. Vandaag de dag pronken vermogende inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) maar wat graag met de dieren. Leeuwen, tijgers en cheeta’s zitten op de bijrijdersstoel of worden meegenomen naar het strand. 

Maar dergelijke taferelen zien we vanaf nu misschien minder vaak in de Emiraten, waar sinds begin dit jaar een wet van kracht is die het particulier bezit van grote katachtigen verbiedt, meldde Gulf News vorige week. Wie zich hier niet aan houdt, hangt een boete van 180.000 euro en een gevangenisstraf boven het hoofd. Het is een maatregel om de almaar kleiner wordende wilde populaties in stand te houden. Als gevolg van habitatverlies en jacht komen steeds meer katachtigen onder druk te staan. 

Het bezit van grote katten in het Midden-Oosten, waaronder de VAE, groeide de laatste jaren uit tot een steeds groter probleem. Veel katten worden illegaal verhandeld vanuit Afrika, om vervolgens voor duizenden euro’s te worden verkocht aan rijke particulieren. Vooral cheeta’s zijn hierbij populair. De in Namibië gevestigde ngo Cheetah Conservation Fund documenteerde sinds 2005 tenminste 250 zaken waarbij duizend cheeta’s betrokken zouden zijn. Onlangs berichtten we dat hun aantal de laatste veertig jaar met de helft is afgenomen, en dat er nog slechts 7100 exemplaren in het wild leven. De strengere wetgeving moet die handel nu beteugelen. 

Alle verhalen die we schreven over grote katachtigen lees je in het dossier ‘Big Cats’


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten