lezen Planeet aarde

Vannacht aan de hemel: Perseïden-meteorenzwerm

Bekijk Sluit

lezen Planeet aarde

De jaarlijkse Perseïden-zwerm bereikt in de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 augustus zijn hoogtepunt. Tot tientallen meteoren per uur dringen dan de atmosfeer van onze aarde binnen.

Datum
Auteur
Paul van Beem
Fotograaf
Alvaro Barrientos

De meteorenzwerm Perseïden is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Elk jaar rond deze tijd kruist de aarde de baan van de komeet Swift-Tuttl, een passage die veel zichtbare meteoren oplevert. In de baan van die komeet bevinden zich veel stofdeeltjes en steentjes, die op hoge snelheid onze atmosfeer binnendringen en vervolgens verbranden. Bijzonder heldere meteoren, beter bekend als vuurballen, zijn het gevolg.

Volgens NASA vliegen de deeltjes met snelheden tot zo’n 150 duizend kilometer per uur onze atmosfeer binnen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie beschouwt de Perseïden-zwerm als de indrukwekkendste meteorenregen van het jaar. Andere bekend meteorenzwermen zijn de Leoniden, de Orioniden en de Tauriden.

Maanstand

Het hoogtepunt vindt dit jaar plaats op 13 augustus tussen 3.00 en 4.00 uur Nederlandse tijd. Dan zijn volgens de site hemel.waarnemen.com ruim zeventig vallende sterren per uur te zien. NASA gaat zelfs nog verder: “Onder goede omstandigheden gaat het om misschien wel tweehonderd meteoren per uur”, klinkt het.

Grote kans dus dat je een glimp kunt opvangen van deze indrukwekkende vuurballen, al zijn de omstandigheden wellicht minder gunstig dan vorig jaar. Toen was het bijna nieuwe maan, terwijl de maan dit jaar voor 71 procent zichtbaar is. Vanwege een langere piekperiode zijn ook in de nachten rond het maximum, vooral tussen 9 en 16 augustus, veel vallende sterren te zien. 

Positie kiezen

Om het schouwspel te volgen kun je kiezen voor een plekje in de achtertuin, maar de beste plaats om Perseïden-meteoren waar te nemen, is een donkere plek uit de buurt van de stadslichten waarbij je een goed zicht op de sterrenhemel hebt. Ga enige tijd van tevoren op je rug liggen, zodat je ogen vast kunnen wennen aan de donkere hemel. Het gebruik van een telescoop is niet noodzakelijk, ook met het blote oog zijn meteoren in alle delen van de hemel te zien. Wil je voor de nachten na de piek nog een telescoop aanschaffen? Bekijk dan de collectie in onze webshop.

Wil je meer informatie over de Perseïden-meteorenzwerm? Bekijk onderstaande video van NASA. 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten