lezen Nieuws

Unieke ontdekking: leeuwenpopulaties in Ethiopië en Soedan

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

Biologen hebben leeuwen waargenomen in het grensgebied tussen Ethiopië en Soedan. Bijzonder, omdat men niet (zeker) wist dat de leeuw in deze landen voorkomt.

Datum
Auteur
Paul van Beem
Fotograaf
Micheal Nichols

Het gaat om een populatie leeuwen in Alatash national park (Ethiopië) en het aangrenzende Dinder national park (Soedan), meldt natuurbeschermingsorganisatie Born Free. Vooral dit laatste park werd door de International Union for Conservation of Nature niet beschouwd als leefgebied van de leeuw. Van Alatash national park in het noordwesten van Ethiopië was men over de aanwezigheid niet zeker, maar nu is er dus meer duidelijkheid. 

Een cameratrap of cameraval legde in het Alatash national Park (Ethiopië) een aantal leeuwen vast. Dit exemplaar is waarschijnlijk een vrouwtje; de foto werd genomen in de nacht van 25 november 2015. Foto: WildCRU

Cameratraps

In een rapport is te lezen hoe het observatieteam (dat bestond uit onderzoekers van de Wildlife Conservation Research Unit van de University of Oxford en werknemers van Born Free) te werk ging. Bij hun zoektocht naar leeuwen gebruikten ze onder meer cameratraps (die foto‘s nemen zodra hun sensoren beweging detecteren), zochten ze naar sporen en probeerden ze ‘s nachts brullende exemplaren te lokaliseren. Ook speelden ze met een megafoon buffelgeluiden af om grote carnivoren aan te trekken, en ondervroegen ze lokale parkrangers.

Het onderzoek leverde positieve resultaten op. De lokale bevolking bij het Alatash national park bijvoorbeeld bevestigde de aanwezigheid van leeuwen in hun gebied; ze horen de dieren met enige regelmaat. De onderzoekers schatten dat er verspreid over de twee nationale parken honderd tot tweehonderd leeuwen rondlopen: één à twee leeuwen per honderd vierkante kilometer. Ze baseren deze geringe dichtheid op het feit dat er in het gebied relatief weinig oppervlaktewater en prooidieren leven.

“De ontdekking van deze voorheen onbekende populatie is enorm belangrijk”, zegt CEO Adam M. Roberts van Born Free. “Het aantal leeuwen in Afrika neemt met rasse schreden af, en we moeten er alles aan doen om deze dieren en het ecosysteem waarin zij leven te beschermen.”

Beeld: Micheal Nichols.

Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten