lezen Nieuws

Turkse fotograaf wint World Press Photo

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

De Turkse fotograaf Burhan Ozbilici heeft de beste nieuwsfoto van 2016 gemaakt. Zijn beeld van de moord op de Russische ambassadeur in Turkije is dinsdag uitgeroepen tot World Press Photo van het jaar.

Datum
Auteur
Pancras Dijk
Fotograaf
Burhan Ozbilici

Ozbilici werkt voor het Amerikaanse persbureau Associated Press. Ook verschillende National Geographic-fotografen vielen in de prijzen. In de categorie Natuur won Brent Stirton de eerste prijs met een serie over neushoornstroperij. Tweede werd Ami Vitale met een reeks over gefokte panda’s die in het wild worden uitgezet. Beide bekroonde series stonden afgelopen najaar in National Geographic Magazine.

Een foto die NatGeo-fotograaf Matthieu Paley maakte in China – bekijk meer beelden van die reis – behaalde een derde plaats in de categorie Dagelijks leven. De winnaars zijn maandagochtend bekendgemaakt op het hoofdkantoor van sponsor Delta Lloyd in Amsterdam. 

Mevlüt Mert Altıntaş vlak nadat hij de Russische ambassadeur in Turkije Andrei Karlov heeft doodgeschoten, op 19 december 2016. Foto: AP/Burhan Ozbilici.

“Ik moest kiezen tussen wegrennen of blijven fotograferen”, aldus Ozbilici tijdens de uitreiking in Amsterdam. “Ik besloot gewoon mijn werk te blijven doen, hoe bang ik ook was. Wegrennen was geen oplossing. Ik durfde te fotograferen toen hij zijn wapen even naar de grond richtte en gaf me over aan de hoop, niet aan de vrees die ik ook voelde. Op een bepaalde manier voelde ik daar ook de steun van alle fotografen ter wereld. Alsof ze achter me stonden en zeiden: kom op, blijf fotograferen!”

Neushoornstroperij

NatGeo-fotograaf Brent Stirton – hij maakte al vele reportage voor National Geographic – is een “uiterst betrokken fotojournalist”, zei juryvoorzitter Stuart Franklin, als fotograaf verbonden aan fotobureau Magnum. Het beeld van een gedode neushoorn waarvan de hoorn is afgezaagd “is zeer schokkend en deprimerend. Maar het aantal neushoorns dat door stropers wordt omgebracht, stijgt razendsnel, tot meer dan duizend vorig jaar. Als het in dit tempo doorgaat, zijn er over tien jaar geen neushoorns meer in leven.” Franklin benadrukte het belang van de categorie Natuur, tussen alle foto’s van hard nieuws, politiek of sportwedstrijden. “De manier waarop we met dieren omgaan, zegt iets over de manier waarop we met elkaar omgaan. Daarom is deze categorie zo belangrijk.”

Lees ook de hele reportage over de handel in neushoornhoorn, die verscheen in het oktobernummer van NatGeo Magazine. 

Een zwarte neushoorn, met zwaar geschut gedood bij een drinkplaats in het Zuid-Afrikaans Hluhluwe-Imfoloziparj. De stropers drongen waarschijnlijk vanuit een aanpalend dorp het park binnen. Er zijn op dit moment nog maar zo’n vijfduizend zwarte neushoorns in leven. Foto: Brent Stirton.
In totaal werden er meer dan 80.400 foto’s ingezonden door 5034 fotografen uit 125 landen. De World Press Photo-awards gelden als de belangrijkste onderscheidingen op het gebied van fotojournalistiek ter wereld. Eind april komen alle winnaars naar Amsterdam om de awards in ontvangst te nemen. Vanaf 14 april worden de winnende beelden tentoongesteld in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Dit jaar zijn geen Nederlandse of Belgische fotografen in de prijzen gevallen. 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten