lezen Wij

Tania Kross: ‘Koning pauw’

Bekijk Sluit

lezen Wij

Mezzosopraan Tania Kross heeft al tal van recitals op haar naam staat in Wenen, Salzburg en de New Yorkse Carnegie Hall. Inmiddels is ze ook de stem op de soundtrack van de film Holland – Natuur in de Delta. Tijd voor negen vragen over de natuur.

Datum
Auteur
Eric van Onna
Fotograaf
GettyImages

Wanneer ontroert de natuur u? 
Wanneer ik er middenin sta en het toch voelt alsof ze onbereikbaar is. 

Op welke plek in de wereld zou u op dit moment willen zijn? 
Ooit was ik in het Andesgebergte. Het gebied overdonderde mij. Ik had het gevoel te worden opgeslokt en moest heel diep ademhalen om het allemaal in mij op te kunnen nemen. Het was zó indrukwekkend. Ineens wist ik het: de wereld draait niet om mij, ik mag hier enkel een tijdje rondlopen. Het was een mooie les in nederigheid. Echt gelukkig word ik op mijn eiland, mijn rots: Curaçao. Het liefst lig ik dan op het strand in ondiep water, met mijn ogen dicht. Onder mij hoor ik de steentjes over de bodem rollen. En als het tegelijkertijd dan ook nog een heel klein beetje regent, dan geeft dat een ultiem geluksgevoel. Het kleine inhammetje links aan de Porto Mariebaai. Mijn geluksplek. 

Welk dier zou u willen zijn? 
Een pauw: de koning van de vogels. Een pauw hoeft niet tachtig kilometer per uur te rennen om aan eten te komen. Een pauw kan simpelweg zijn: hij wil slechts aanbeden worden. Maar met die mooie veren is hij wel enorm kwetsbaar. Mooi en kwetsbaar is een combinatie die mij wel aanspreekt. 

Foto: Sascha Schalkwijk.

Bent u een vulkaan, een gletsjer of een diepe oceaan? 
Het vurige typetje in mij moet geblust. En daarom is het nodig dat ik water om mij heen heb. Ik ben een diepe oceaan met stromingen van koud en warm water. Soms hoge golven, dan weer rustig kabbelend. Maar hoe hoog de golven ook zijn: de zon schijnt er altijd doorheen. Alle oceanen hebben geheimen. Ook ik. 

Wat betekent schoonheid voor u?
De mooiste mensen zijn juist de mensen die niet perfect zijn. Lelijke mensen kunnen heel mooi zijn. Het allermooist is mooi en lelijk tegelijk. Uiteindelijk gaat het om echtheid. Die perfecte showmodelletjes vind ik totaal niet interessant. Mooi is de mens juist wanneer hij zich op zijn kwetsbaarst durft te tonen. Pure schoonheid is voor mij de combinatie van een stoute blik met een natuurlijke blos.

Geeft overvloed onbehagen?
Dat is zó Hollands. Het is een uitdrukking die dodelijk is voor de kunst. Als je overvloed hebt, dan moet je delen. Om de doodeenvoudige reden dat wanneer je deelt, het meer wordt. Als iedereen die raad zou opvolgen en daadwerkelijk zou gaan delen, dan zouden er heel wat problemen in de wereld zijn opgelost.

Pure Schoonheid is de combinatie van een stoute blik met een natuurlijke blos. 

- Tania Kross

Welke reportage zou u voor National Geographic Magazine willen maken?
Ik zou de tijger in Nepal willen ontmoeten. De tijger is de grootste katachtige: zó machtig, maar tegelijk ook zó misbruikt door de mens. Delen van een tijger zouden potentieverhogend werken. En dus worden ze om die reden geslacht. Onthutsend. Ik snap niet dat wij, de mens, het intelligentste dier op aarde, ook zo ontstellend dom kunnen zijn. 

Zijn wij alleen in het heelal?
Het zou wel heel erg arrogant zijn om te denken dat er verder helemaal geen levensvormen zijn in het universum. Wij mensen zijn echt niet zo superieur en slim als we met z’n allen denken. Ik zal het nog sterker zeggen: de manier waarop wij mensen ons de laatste vijftig jaar hebben ontwikkeld, heeft weinig te maken met onze eigen kennis. Wat ik daarmee bedoel, is dat veel van onze recente kennis van buitenaf is gekomen. Ik sluit zelfs niet uit dat wij een experiment zijn – van een beschaving die wij niet eens kennen wellicht? 

Hoe kijkt u naar de toekomst: met hoop of vrees?
Altijd hoop. Ieder kind wordt onschuldig en onbelast geboren. Met die wetenschap en het goede voorbeeld zou het uiteindelijk goed moeten komen.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten