lezen Wij

Spiritualiteit in Europa: natuurreligies in de moderne samenleving

Bekijk Sluit

lezen Wij

Steeds meer mensen zoeken zingeving in oude religies, ontdekte fotograaf Daimon Xanthopoulos. In Ierland bracht hij het onzichtbare in beeld; in zijn project ‘Faith in Europe’ komen opnieuw opgeleefde traditionele volksreligies aan bod.

Datum
Auteur
Lisa Dupuy
Fotograaf
Daimon Xanthopoulos

Het gevoel dat er ‘iets’ is, dat is de basis van het fotografische project van de fotograaf. Hij volgt de mensen en tradities als hekserij, rituelen bij volle maan of ceremonies tijdens de midzomernacht. “Mensen zijn op zoek naar zingeving en de oude religies spreken hierbij steeds meer mensen aan”, aldus fotograaf Daimon Xanthopoulos. In de loop van zijn fotografische project viel het hem op dat de natuurreligies nog een sterke verwevenheid hebben met onze samenleving. “We hebben intuïtief een gevoel bij de natuur, en de oude rituelen en feesten zijn onderdeel geworden van ons dagelijks leven, of je nu die stroming aanhangt of niet.”

Voor zijn project Faith in Europe besloot de fotograaf (hij portretteerde voor NatGeo eerder soldaten met PTSS) de lens te richten op de diverse oude religies en het ‘ietsisme’. Indische wijsheden, boeddhistische meditatie en de magie en voodoo van Afrikaanse of Caribische tradities lijken voor veel mensen patent te hebben op spiritualiteit, maar het gevoel van universele verbinding hoeft niets ‘exotisch’ te zijn, aldus de fotograaf. Xanthopoulos’ idee voor het onderwerp kwam na het maken van een reportage over geheime genootschappen en magie in Sierra Leone en Liberia. “Spiritualiteit vind je overal, ook in Europa.”

Op verschillende plekken op het continent zijn traditionele natuurreligies opgebloeid. Zo bezocht Xanthopoulos gemeenschappen in Ierland die Keltische tradities in ere houden, de Germaanse Walpurgisnacht in Duitsland en was hij onlangs in IJsland waar hij de Ásatrú-gemeenschap volgt. 

Het onzichtbare in beeld

Was Xanthopoulos van een bepaalde religie of een ritueel onder de indruk? “Ik probeer het onzichtbare, dat deze mensen dus ervaren en zoeken, in beeld te vangen. Maar wat ik daarbij bijzonder vind, is dat er bepaalde dagen of perioden zijn, dat er in heel Europa, op honderden verschillende locaties, ceremonies worden georganiseerd die vanuit hetzelfde principe tot stand komen.”

“De eerste keer dat ik dat meemaakte, was ik aanwezig bij een viering van de winterwende in Ierland. We stonden op een heuvel, en ik zag op andere heuvels ook mensen dezelfde ceremonie houden.” De fotograaf in hem vroeg zich af of hij wel op de juiste locatie was om dé foto te kunnen schieten; of hij niet bij een andere ceremonie aanwezig had moeten zijn. Maar juist het idee dat er zo veel andere rituelen elders werden uitgevoerd, op hetzelfde moment, vormt ook de fascinatie voor de natuurreligies in Europa.

Waar je de natuur sterk voelt

In de fotografie voor Faith is het landschap het theater van de oude verhalen. Door deze prachtige landschappen en uitgestrekte natuur ervaar je even dat er “iets” is, wat je niet kunt verwoorden, aldus Xanthopolous. Hoe voltrekt zich de zoektocht naar het ideale beeld? “Ik wil de spiritualiteit op een bepaalde manier visualiseren – vaak in een wat abstracter beeld. Ik wil voorbij de rituelen en de volksfeesten kijken, het gaat me echt om de gemeenschappen die serieus met deze vorm van spiritualiteit omgaan.”

Ik wil voorbij de rituelen en de volksfeesten kijken

Een heel enkele keer is het voorgekomen dat mensen lieten weten liever niet herkenbaar in beeld te komen. Er heerst wellicht nog een bepaald taboe op de natuurreligies, zeker als het gaat om hekserij of zweverige aandoende rituelen. Maar, zegt Xanthopoulos: “Dat wordt wel minder. En in elk geval zijn er veel méér van dit soort gemeenschappen in Europa, dan je misschien zou denken.”

De website die bij het project Faith in Europe hoort, is onlangs gelanceerd. Hier zal Xanthopoulos de komende jaren de verschillende delen van de reizen tonen en bijzondere foto’s te koop aanbieden. Via de website moet een breder publiek bij zijn project betrokken worden. 

In het julinummer 2016 van NatGeo Magazine verschenen foto’s uit Xanthopoulos’ eerste serie uit Faith in Europe. Voor dit online artikel selecteerde de redactie met hem een aantal extra beelden. Ook op Instagram is Daimon Xanthopolous actief; @natgeonl deelt een serie van Faith in Europe.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten