lezen Wetenschap

SpaceX: ‘In 2018 twee ruimtetoeristen naar de maan’

Bekijk Sluit

lezen Wetenschap

Ruimtevaartbedrijf SpaceX kondigde maandag aan in 2018 toeristen naar de maan te willen sturen. Dat zou een nieuwe stap betekenen naar een reeks bemande ruimtereizen. Welke obstakels moeten nog worden overwonnen?

Datum
Auteur
Nadia Drake/redactie: Paul van Beem
Fotograaf
NASA

De ambitie van SpaceX-oprichter Elon Musk lijkt vooralsnog geen grenzen te kennen. Het ruimtevaartbedrijf trad het afgelopen jaar meermaals naar buiten met grootste plannen, het ene nog ambitieuzer dan het andere. Een onbemande vlucht naar Mars in 2018 zou uiteindelijk moeten leiden tot bemande ruimtemissies naar de rode planeet, waar we ons volgens Musk nog deze eeuw permanent kunnen vestigen. 

Nu is een volgend hoofdstuk toegevoegd. Het plan is om volgend jaar twee private investeerders een rondje om de maan te laten vliegen. De passagiers, wellicht bekenden van elkaar, zouden vertrekken vanaf lanceercomplex 39 van Kennedy Space Center, dat onder meer werd gebruikt voor de Apollo-missies. Een maanlanding staat niet op het programma, en daarmee blijven de leden van de Apollo-17-missie in december 1972 voorlopig de laatste mensen op de maan. “We geven mensen de kans verder in de ruimte te reizen dan om het even wie in de afgelopen 45 jaar”, stelt SpaceX. Dit wordt hoe dan ook een spannende gebeurtenis, maar wat kunnen we verwachten? En is dit realistisch? 

Dragon 2

De passagiers zullen aan boord stappen van de Dragon 2 of Crew Dragon. Dit is een nieuwe versie van de SpaceX Dragon, een herbruikbaar ruimtevaartuig dat nu al dienstdoet om het ISS te bevoorraadden (SpaceX is een van de drie commerciële bedrijven met een contract). SpaceX wil de capsule, die autonoom zal vliegen, later dit jaar testen en hoopt er in 2018 mensen mee naar het ISS te sturen. Dat zou de opmaat zijn naar de ‘maanmissie’. Tijdens die onderneming zal de Dragon 2 een lus om de maan maken, zich korte tijd nóg dieper in de ruimte wagen en dan terugkeren. Een reis van ongeveer 650.000 kilometer, die een week zal duren.

Het moge duidelijk zijn dat de potentiële ruimtevaarders een uitzonderlijke goede conditie moeten hebben, en in de aanloop talloze gezondheidsonderzoeken zullen moeten ondergaan. We spraken eerder met lucht- en ruimtevaartfysioloog Eric Groen over de gevolgen van een langdurig gebrek aan zwaartekracht op het menselijk lichaam. De kandidaten zullen veel simulatoren en replica’s van ruimtestations vanbinnen zien.

NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zegt SpaceX te prijzen voor de huidige inspanningen en nauw met het bedrijf te willen samenwerken om ervoor te zorgen dat contractuele verplichtingen – zoals de bevoorrading van het ISS – worden nageleefd. “Daarnaast”, zo stelt NASA, “zorgt publiek-private samenwerking ervoor dat NASA de focus kan verleggen naar de ontwikkeling van een nieuwe generatie raketten en ruimtevaartuigen waarmee we nog verder de ruimte in kunnen.” Musk gaf eerder aan een goede samenwerking met NASA als prioriteit te zien. Als NASA zelf astronauten naar de maan zou willen brengen met een Dragon 2, zouden zij zelfs voorrang krijgen.

Dat de ruimtereis een spannende onderneming wordt, staat buiten kijf. De raket kan ontploffen, life support-systemen kunnen storen en het afdalen door de atmosfeer van de aarde is nog niet zo eenvoudig. En dan is er natuurlijk het fysieke en mentale aspect. Toch zijn er ten minste twee personen die hiervoor naar schatting tussen de twintig en veertig miljoen dollar per persoon overhebben.

Gezien eerder gemiste deadlines van SpaceX is het echter de vraag of 2018 wordt gehaald. Zo moet de Dragon 2 de ruimte in worden gekregen. SpaceX wil hiervoor de draagraket Falcon Heavy (bekijk raketlanceringen op beeld) inzetten, waarvan de ontwikkeling al jaren gaande is.

Astronaut Charlie Duke was de jongste van een zeer selecte club van slechts twaalf mensen die ooit op de maan rondliepen. National Geographic sprak vorig jaar in Brussel uitgebreid met de oud-NASA-astronaut over zijn Apollo-16-missie en de toekomst van de ruimtevaart. Lees het interview hier. 

Een onbemande Dragon-capsule op weg naar het ISS.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten