lezen Nieuws

Romeinse vondsten in Tiel

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

Een enkele verdwaalde Romeinse munt op het land, dat is nog te verklaren. Maar een put van 20 bij 50 meter waarin maar liefst 2500 bronzen voorwerpen en een Jupiterbeeld zijn gevonden kun je niet afdoen als een toevalligheid. Daar is méér aan de hand.

Datum
Auteur
Servaas Neijens
Fotograaf
Servaas Neijens

Archeologen zijn verrast over de opmerkelijke vondst die is gedaan op bedrijvenpark Medel in Tiel. Met een totale omvang van zo’n 36 voetbalvelden is dit het grootste archeologisch onderzoek van de afgelopen twintig jaar in Nederland. Het opgravingsgebied maakte in de Romeinse tijd (12v. Chr- 400 n.Chr.) deel uit van de grensprovincie van het Romeinse Rijk. De eigenlijke grens, de Limes, lag zo’n 20 kilometer naar het Noorden. ‘Vermoedelijk werd in deze streek landbouw bedreven om de troepen aan de Limes te onderhouden,’ vertelt archeoloog Henk van der Velde. 

Kalkstenen Jupiterbeeld. Vermoedelijk stond het destijds op een hoge zuil. Foto: Servaas Neijens.
Dat verklaart echter nog niet hoe de bronzen en andere voorwerpen op die ene plek terechtkomen. Dit raadsel zal vermoedelijk ook niet op korte termijn worden opgelost, want in het midden van het opgravingsgebied ligt een verhoogd stuk land, de Hoge Hof, dat nu níet wordt opgegraven. “Jammer,” vindt van der Velde, “maar daar wordt voorlopig niet gebouwd, dus is er geen reden het nu op te graven.” Van der Velden heeft wel een idee wat er mogelijk kan worden aangetroffen. “De vondsten uit de nabijheid suggereren dat er of een tempel, of een grote villa moet zijn geweest.” 
Links: een bronzen zalfpot, gedecoreerd met erotische halfgoden. Rechts: bronzen ring met camee van een centaur (paardmens). Foto’s: Servaas Neijens.
Onder de 2500 bronzen voorwerpen springt er een bijzonder in het oog: een zalfpot (balsamarium) die is gedecoreerd met een reliëf van Eroten, Romeinse halfgoden voor liefde en lust. Maar er is meer, fibula’s, een bronzen olielamp (doorgaans zijn deze van aardewerk vervaardigd) een wijnzeef en een ring met een camee van een centaur. Bijzonder zijn ook de vondsten van natuurstenen objecten als een grafsteen met inscriptie en een kalkstenen beeld van een zittende Jupiter. “Dit Jupiterbeeld heeft vermoedelijk op een hoge zuil gestaan voor een tempel of voor een belangrijke villa,” aldus Van der Velden. 
Een glazen vaasje uit het Romeinse graf. Foto: Servaas Neijens.

Elders op het terrein kwamen twee grafvelden aan het licht. Deze telden gezamenlijk ongeveer 80 crematiegraven met Romeinse grafgiften als aardewerk, glas en huishoudelijke gereedschappen. De graven waren oorspronkelijk overdekt met grafheuvels. De afmetingen van sommige van deze heuvels, tot wel 23 meter doorsnede, duidt erop dat hier personen met een hoge status zijn begraven. Ze behoren tot de grootste die op het Bataafse platteland zijn gevonden. 

Van 11 oktober 2017 t/m 8 januari kan je de topstukken bekijken in streekmuseumtiel.nl  Wie niet zolang wil wachten kan op 8 april van 11.00 tot 16.00 uur de open dag van de opgraving bezoeken op bedrijvenpark Medel in Tiel. Meer informatie vind je hier

Bedrijventerrein Medel in Tiel. 18 hectare hiervan is onderwerp van archeologisch onderzoek. Foto: Gemeente Tiel.

Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten