lezen Wij

Oude circusleeuw voelt voor het eerst gras

Bekijk Sluit

lezen Wij

Circusleeuw Will werd na een leven in kooien opgevangen in een reservaat. Het dier reageerde uitgelaten op zijn nieuwe buitenverblijf. De video daarvan ging viraal op het internet.

Datum
Auteur
Lisa Dupuy
Fotograaf
GettyImages, Rancho dos Gnomos Santuário

De leeuw woonde dertien jaar lang in Brazilië bij een reizend circus, waar hij zijn kooi amper uitkwam. Hij werd opgevangen door het Ecological Sanctuary Association Rancho dos Gnomos, een dierenopvang die uitgerangeerde circusdieren onderdak biedt. 

Hij was al oud toen hij bij Racho dos Gnomos aankwam, en bovendien was het voor de verzorgers van het asiel duidelijk dat hij mishandeld was. Will werd in gevangenschap geboren en kan niet in het wild worden uitgezet. In het reservaat leeft hij nu in een omgeving die hij eerst niet kende: er is meer ruimte, het is er groen, en hij voelt het gras onder zijn voeten.

Dat alles is nieuw voor Will, die dan ook in extase was toen hij zijn verblijf voor het eerst betrad. In de video die door verzorgers werd gemaakt, verkent Will uitgelaten zijn nieuwe thuis, om zich uiteindelijk al rollend in het gras te werpen. 

Asiel in de knel

De populariteit van de video komt het Rancho dos Gnomos asiel niet slecht uit. Zoals ze uitleggen op hun website, vangen de oprichters Silvia en Marcos Pompeu al 24 jaar dieren op, die worden gered uit barre omstandigheden. Ze bieden nu onderdak aan zo’n 230 dieren, waaronder leeuwen, jaguars en apen, maar ook otters, honden en katten. Maar waar het reservaat eerst in een rustig buitengebied lag, rukt nu de stad Cotia (een gemeente in de deelstaat São Paulo) in rap tempo op. De organisatie heeft al een nieuw stuk land op het oog bij Serra da Mantiqueira – “midden in de natuur”, zeggen ze – en heeft een crowdfundingcampagne opgezet om de aankoop ervan te realiseren.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten