lezen In het wild

Op zoek naar ‘Dory’ voor in je aquarium? Dat is misschien geen goed idee

Bekijk Sluit

lezen In het wild

Felgekleurde vissen in een aquarium bij iemand thuis: je kijkt er nauwelijks meer van op. Sommige soorten worden speciaal voor aquaria gekweekt. De eerste soort waarmee dat in 1970 lukte, was een koraalvisje, de driebandanemoonvis Nemo.

Datum
Auteur
Rachael Bale
Fotograaf
Kopfoto: Tim Laman, National Geographic Creative

Maar de meeste soorten worden in het wild gevangen. Wereldwijd geven aquariumhouders zo’n tweehonderd tot driehonderd miljoen dollar uit aan hun vissen, volgens een VN-rapport. Alleen al in de Verenigde Staten worden ruim 9,3 miljoen vissen gehouden. De handel in deze huisdieren is dus lucratief. Maar wat betekent de hobby voor de vissen?

De handel voor zeeaquaria krijgt regelmatig kritiek vanwege de destructieve vangstmethoden. In onder meer de Filippijnen, Sri Lanka en Indonesië gebruiken vissers cyanide: een gif dat ze op de vissen en riffen sproeien. De dieren raken erdoor verlamd, waarna de vissers ze uit het water kunnen halen. De cyanide in het water kan een fatale uitwerking hebben op het ecosysteem. De vangstmethode is illegaal, maar komt volgens natuurbeschermers nog veel voor. 

Het Nemo-effect?

Nu Disney haar nieuwe animatiefilm over Dory uitbrengt, houden biologen en activisten hun hart vast. Toen voorloper Finding Nemo in de bioscopen draaide, werden de driebandanemoonvissen (Amphiprion ocellaris) razend populair. Maar deze koraalvis wordt dus in gevangenschap gekweekt; er hoefden niet meer dieren uit het wild te worden gehaald, met mogelijke negatieve gevolgen van dien, beweert de industrie. 

Maar bij Dory gaat het om een andere soort, Paracanthurus hepatus, en die kan nog niet worden gekweekt. Bovendien kan de vangst van de vissen erg schadelijk zijn voor het rif. 

Vissen kweken

Tegenwoordig kunnen zo’n driehonderd soorten worden gekweekt voor de aquaria, volgens een lijst die CORAL Magazine jaarlijks publiceert. Nochtans is slechts een klein deel daarvan bedoeld voor hobbyisten, maar dat worden er wel elk jaar meer. Er ontstaan steeds meer kweekprogramma’s; experts weten nu beter hoe ze de dieren in gevangenschap moeten grootbrengen; en de verzamelaars worden steeds meer bewust gemaakt van de schade die de vangst van wilde exemplaren kan toebrengen. Bovendien blijken de gekweekte vissen ook langer te overleven in de aquaria dan de wilde dieren. (Tekst loopt door onder afbeelding)

Foto links: Louise Murray, Barcroft Media/GettyImages. Rechts: Jurgen Freund, Nature Picture Library/Corbis
Sommige vissers gebruiken cyanide om de vissen te verlammen, zodat die beter kunnen worden gevangen. Deze vangstmethode wordt vooral toegepast in visserij bestemd voor consumptie, maar baart experts zorgen. Bij sommige bedreigde exotische soorten, zoals zeepaardjes, hebben kweekprogramma’s ervoor gezorgd dat de in het wilde levende populaties flink konden toenemen. 

Andrew Rhyne, een marien bioloog (van de Roger Williams University in Rhode Island) die veel onderzoek deed naar de gevangen en wilde vissensoorten, laat weten: “Het belangrijkste is dat men zich ervan bewust is dat we alles duurzaam moeten doen. Sommige soorten zullen veel beter gedijen in de wilde koraalriffen en kunnen daar relatief gemakkelijk worden gevangen; dat is een belangrijke inkomstenbron voor lokale kustgemeenschappen, die op hun beurt voorzichtig met het rif zullen omgaan. En voor andere soorten is de kweek de beste oplossing.” 

De visvangst voor aquariumhobbyisten is overigens nog altijd een stuk minder schadelijk dan de sommige vismethoden voor voedsel. Lees bijvoorbeeld over het gebruik van dynamiet of over visstroperij.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten