lezen Nieuws

Omvang illegale dierenhandel Vietnam besproken in Den Haag

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

De Wildlife Justice Commission heeft met een publieke hoorzitting in Den Haag aandacht gevraagd voor de illegale handel in dieren en dierenproducten in Vietnam. Prompt maakte de Vietnamese ambassade melding van de arrestatie van een eerste verdachte.

Datum
Auteur
Paul van Beem
Fotograaf
Paul van Beem

Dat gebeurde in het Vredespaleis in Den Haag, waar twee dagen lang is gesproken over de omvang van de illegale handel in wilde dieren in het Zuidoost-Aziatische land en over mogelijk oplossingen van dit probleem. Bevindingen van de Wildlife Justice Commission (WJC) zijn – onder meer door het tonen van gemaakte undercovervideo’s – voorgelegd aan een ‘Accountability Panel’, een groep internationale experts op het gebied van de vervolging van de illegale handel in wilde dieren. 

Aanleiding van de hoorzitting zijn de vondsten die onderzoekers van de WJC sinds begin 2015 deden in Nhi Khe, hét centrum van de Vietnamese ivoorhandel. Ze gingen undercover en stuitten onder meer op neushoornhoorn (marktwaarde: 39,6 miljoen euro), olifantenivoor (6,3) en tijgerproducten (3,3), vermoedelijk afkomstig van 907 olifanten, 573 neushoorns en 225 tijgers (lees hier meer over deze vondsten). Daarnaast werden dierlijke producten van andere bedreigde soorten als schubdieren, beren en schildpadden gevonden. Volgens de commissie is Vietnam anno 2016 hét mondiale knooppunt van de illegale dierenhandel. Vanuit het Zuidoost-Aziatische land worden grote hoeveelheden ivoor verhandeld, voornamelijk naar China. 

Bewerkt olifantenivoor (links) en een neushoornhoorn (rechts) op de weegschaal. Foto’s: Wildlife Justice Commission.

Map of Facts

De WJC verzamelde het bewijs in een zogeheten Map of Facts, die in januari en augustus (geüpdatete versie) werden overhandigd aan de Vietnamese autoriteiten. Dit document bevat belastend materiaal tegen 51 personen en geeft inzicht in de werkwijze van de criminelen. Zo blijken veel dierenproducten te worden verhandeld via sociale media, zoals de chatapp WeChat. 

De WJC bood de Vietnamese autoriteiten hulp aan bij het oprollen van de criminele netwerken, maar wegens een gebrek aan respons en actie werd besloten tot het organiseren van een hoorzitting. “We hebben lang gewacht op een reactie van de Vietnamese autoriteiten, maar tevergeefs”, zegt Pauline Verheij, senior legal investigator van de WJC. In een eerder interview met NatGeo noemde Verheij de publieke hoorzitting een noodgreep, “een zwaar middel dat we liever niet inzetten”. En hoewel er nu berichten binnensijpelen van arrestaties en de inbeslagname van ivoor door de Vietnamese politie – al dan niet bekendgemaakt vanwege de hoorzitting –, is dit volgens de WJC niet genoeg.

In Vietnam speelt onder meer corruptie een grote rol, en opgepakte criminelen weten zichzelf vaak weer vrij te kopen. Verheij: “De hoofdrolspelers worden niet aangepakt. En een inbeslagname van dertien kilo ivoor valt in het niet vergeleken met de hoeveelheden die wij in een jaar tijd – meer dan vierduizend kilo – hebben gezien. Het is bemoedigend, maar volgens ons niet de actie die nodig is.”

Links: Ivoor en neushoorhoorn, en sieraden die hiervan worden gemaakt. Rechts: Een tijgerhuid, zoals aangetroffen door de onderzoekers van de WJC. Foto’s: Wildlife Justice Commission.

Is Verheij niet bang dat het door deze publieke hoorzitting nog lastiger wordt de dialoog met de Vietnamese regering aan te gaan? “Dat risico is er. Maar deze hoorzitting is niet alleen bedoeld om Vietnam, maar ook internationale belanghebbenden te informeren en aan te spreken op hun verantwoordelijkheden. Zij steken jaarlijks miljoenen euro’s in het bestrijden van de illegale handel in Vietnam, maar dit levert blijkbaar weinig op.” Volgens Verheij kan strengere strafrechtelijke vervolging in Vietnam grote gevolgen hebben voor de illegale handel in wilde dieren wereldwijd. “De druk op Vietnam neemt toe – onder meer ook vanuit Cites –, en hopelijk draagt deze hoorzitting daaraan bij.”

Overigens geeft de WJC in Den Haag aan dat er sinds hun eerste bezoek aan Nhi Khe wel het een en ander is veranderd. De handel speelt zich nu meer dan eerst achter gesloten deuren af, en in het Vredespaleis maakte werd duidelijk dat de er de afgelopen maanden drie arrestaties zijn verricht door de Vietnamese politie. Een van hen zou een door de WJC aangemerkte verdachte zijn, kreeg de organisatie maandag te horen.

Een cirkeldiagram toont de geschatte waarde van de aan het licht gekomen illegale dierenproducten.

Deze week: wildlifeconferentie in Vietnam

Op 17 en 18 november vindt – uitgerekend in de Vietnamese hoofdstad Hanoi (nauwelijks twintig kilometer van Nhi Khe) – de derde International Wildlife Trade Conference plaats. Verheij: “Ik ben benieuwd wat daar gaat gebeuren. Vietnam bood twee jaar geleden aan de volgende conferentie te organiseren, en denk niet dat ze zich toen realiseerden hoeveel druk er op ze zou komen te staan. Deze hoorzitting komt hun niet goed uit, en ik ben benieuwd of de partijen die afreizen onze resultaten ter sprake brengen.”

Op 16 november overhandigt het Wereld Natuur Fonds op de Vietnamese ambassade in Den Haag een petitie waarin Vietnam wordt opgeroepen een einde te maken aan de illegale handel in dieren en dierenproducten. Deze is inmiddels al door meer dan tweehonderdduizend mensen – waarvan ongeveer een derde uit Nederland komt – ondertekend. 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten