lezen Nieuws

Omvang illegale dierenhandel in Vietnam groter dan gedacht

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

De illegale stroperij en dierenhandel nemen een hoge vlucht in Vietnam, aldus de Wildlife Justice Commission. De in Den Haag gevestigde ngo spoort in een nieuw rapport de Vietnamese regering aan tot actie tegen de criminele netwerken in het land.

Datum
Auteur
Paul van Beem
Fotograaf
Wildlife Justice Commission

In een jaar tijd stuitten onderzoekers van de Wildlife Justice Commission (WJC) onder meer op neushoornhoorn en ivoor met een gezamenlijke marktwaarde van zo’n 45 miljoen euro. De WJC heeft zich ten doel gesteld overheden wereldwijd bij te staan in het opsporen van criminelen, zodat ze strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. (Lees meer over de organisatie in het interview dat we eerder dit jaar hadden met senior legal investigator van de ngo Pauline Verheij).

Om overheden te informeren worden ‘Map of Facts’ opgesteld, die onder meer bewijs tegen individuele personen bevatten. In januari werd een eerste dossier overhandigd aan de Vietnamese regering, afgelopen maand volgde nummer twee. Ook Cites, de organisatie die internationale overeenkomsten over de internationale handel in plant- en diersoorten handhaaft, kreeg inzage in de gegevens. 

Enkele undercoverfoto’s die de onderzoekers maakten tijdens meerdere bezoeken aan Vietnam. Op de beelden is ivoor en neushoornhoorn te zien, en sieraden die hiervan worden gemaakt. Foto’s: Wildlife Justice Commission.

Knooppunt in de wereldwijde handel

Om het strafrechtelijk onderzoek niet in de wielen te rijden, heeft de WJC niet de volledige inhoud van de Map of Facts vrijgegeven voor het publiek, maar een aantal belangrijke bevindingen heeft ze wel naar buiten gebracht. Behalve de genoemde grote hoeveelheden neushoornhoorn en ivoor werden ook lichaamsdelen (zoals huiden) van tijgers met een waarde van ruim drie miljoen euro gevonden. In totaal gaat het volgens de onderzoekers om delen van vermoedelijk 907 olifanten, 573 neushoorns en 225 tijgers en van andere bedreigde diersoorten zoals schubdieren, beren, karetschildpadden en helmneushoornvogels. De Map of Facts zou belastend materiaal bevatten tegen 51 personen.

Knooppunt van de illegale dierenhandel in Vietnam is Nhi Khe, zo’n twintig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Vietnam. Vooral in de omgeving van dit stadje werd onderzoek gedaan. De WJC concludeert dat de handel die via Nhi Khe loopt aanzienlijk groter is dan voorheen werd aangenomen, in het bijzonder die in tijgerproducten. “Het is duidelijk dat een aanzienlijk deel van de wereldwijde illegale handel in neushoornhoorn via Nhi Khe loopt”, aldus WJC-directeur Olivia Swaak-Goldman. Door het ontmantelen van het netwerk zal de mondiale verspreiding van hoorn zeker slinken.” 

Met een verborgen camera werd de verkoop van een tijgerhuid door Vietnamese handelaren gefilmd: 


 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten