lezen In het wild

Nieuwe wolvensoort ontdekt in Nepal

Bekijk Sluit

lezen In het wild

De tot achtduizend meter hoge Annapurna, een bergmassief in Nepal, bevat een rijke flora en fauna. Aan de voorkomende diersoorten lijkt nu een nieuwe ondersoort van de wolf te kunnen worden toegevoegd.

Datum
Auteur
Carrie Arnold
Fotograaf
Joel Sartore, National Geographic Photo Ark

Toen de doctoraalstudent Madhu Chetri in 2004 door de Annapurna trok, zag hij op een open plek een zwarte hondachtige die zijn bewegingen aandachtig volgde. “Het dier stak af tegen de witte sneeuw en had heldere, goudgele ogen”, vertelt Chetri. “Ik werd er heel enthousiast van.” In de Himalaya leven veel wilde honden, maar Chetri wist meteen dat het grote, wollige dier geen hond was. Het bleek te gaan om Canis himalayensis, die niet eerder in Nepal was waargenomen. 

C. himalayensis, een ondersoort van de wolf (C. lupus) werd zo’n tweehonderd jaar geleden voor het eerst wetenschappelijk beschreven. Dat het dier in India en Tibet voorkomt, was bekend, maar zijn aanwezigheid in Nepal is nieuw. In 2004 en 2006, vlak na de ontmoeting tussen Chetri en het dier, verschenen studies die tegenspreken dat de wolf uit de Himalaya een ondersoort van de wolf is. Volgens deze onderzoeken is het DNA van dit dier zo verschillend dat hij recht heeft op een eigen soortnaam. Het dier dat Chetri zag, was naar zijn zeggen kleiner en veel slanker dan de wolven die in Europa en Noord-Amerika leven. Bovendien had hij witte vlekken op de borst en de keel – uiterlijke kenmerken die de westerse wolf niet heeft.

DNA-analyse

Chetri keerde onlangs terug naar Nepal om de hondachtige die hij in 2004 zag opnieuw op te zoeken. Hij zocht naar de meest toegankelijke DNA-bron: uitwerpselen. Tussen mei en september – het droge seizoen waarin de ontlasting het best bewaard blijft – zocht hij naar uitwerpselen van het dier. Hij wist uit vijf van de zes verzamelde monsters DNA te halen. Een van de stalen was afkomstig van een wilde hond, en dus bleven vier DNA-monsters over. 

Chetri riep de hulp in van wetenschappers uit India en Nepal, waarna de DNA-sequentie werd achterhaald. De bevindingen uit de studies uit 2004 en 2006 werden bevestigd: C. himalayensis is significant anders dan alle andere wolven op aarde en is waarschijnlijk een aparte soort. Sterker nog, uit de genetische analyse blijkt dat het dier zich al achthonderdduizend jaar van andere wolven onderscheidt. Meer informatie hierover is nu te lezen in het tijdschrift Zookeys

Canis himalayensis is kleiner dan de wolven die van nature leven in Europa en Noord-Amerika. Foto: Madhu Chetri.

Himalayawolf

Chetri en zijn collega’s hebben nog geen officiële soortnaam voor het dier ingebracht, maar stellen voor dat het dier in de toekomst door het leven gaat als de Himalayawolf. Tevens hoopt hij dat de bedreigde soort meer aandacht krijgt; naar schatting leven in het wild minder dan 350 dieren. “Er zijn talloze conflicten met tussen lokale boeren en de wolf”, zegt Chetri. “Als boeren de waarde van dit dier gaan inzien, zijn ze wellicht minder geneigd hem te doden.”

Klaus-Peter Koepfi, bioloog aan het Smithsonian Conservation Biology Institute, noemt de studie om twee redenen belangrijk. Enerzijds is er het groeiende bewijs van een unieke soort, anderzijds is er de bevestiging dat deze wolven leven in dit deel van de Himalaya. “Al is het maar één individu, het is belangrijk dat ze er zijn”, zegt Koepfi. “De biodiversiteit in dit gebied is veel groter dan we dachten.”


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten