lezen Ver verleden

Nieuwe vindplaats Dode Zee-rollen kan vervalsingen helpen detecteren

Bekijk Sluit

lezen Ver verleden

Archeologen hebben in Israël een twaalfde grot ontdekt waarin ooit Dode Zee-rollen werden opgeslagen. De manuscripten bleken decennia geleden geplunderd, maar achtergebleven leeg perkament kan waarschijnlijk helpen vervalsingen te detecteren.

Datum
Auteur
Michelle Z. Donahue
Fotograaf
Casey L.Olson & Oren Gutfeld

Het wordt ook wel de grootste archeologische vondst van de 20e eeuw genoemd: die van de meer dan tweeduizend jaar oude Dode Zee-rollen. Het gaat om honderden oude documenten, waaronder de oudste bewaard gebleven manuscripten van de Hebreeuwse bijbel. Bedoeïenen (Arabische woestijnbewoners) vonden de eerste rollen in 1947 in een grot in de buurt van Qumran, aan de noordwestkust van de Dode Zee, en tot 1956 werden ze ook in tien andere nabijgelegen grotten ontdekt. 

Onlangs werd eindelijk een twaalfde grot aan het rijtje toegevoegd. Israëlische archeologen vonden er echter geen handschriften, maar sporen van plundering. Er lagen diverse gebroken oude kleipotten waarin de documenten ooit werden bewaard. Die oorspronkelijke inhoud was verdwenen. De accessoires die wel aanwezig waren onder meer textiel voor het inpakken van de rollen en een paar roestige pikhouwelen uit de jaren ’50 van de twintigste eeuw. “Dat geeft wel aan dat er rollen zijn gestolen,” zegt archeoloog Oren Gutfeld, verbonden aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. 

Leeg perkament 

Dode Zee-rollen lagen er dus niet meer, maar Gutfeld en zijn collega-archeologen zijn desalniettemin blij met de vondst. In de grot lagen namelijk wel stukken oud, maar leeg perkament, waarop de meeste teksten destijds – we spreken over de periode rond het begin van de christelijke jaartelling – werden geschreven. Dat perkament is tegenwoordig erg waardevol, en dus geliefd bij plunderaars. Volgens de Israëlische autoriteit van Oudheden en Cultureel Erfgoed is het een van de voornaamste redenen dat plunderaars steeds nadrukkelijker zoeken naar nieuwe grotten in de buurt van de Dode Zee. Het leidde tot het opzetten van Operation Scroll, een hernieuwde poging om de regio op systematische wijze te verkennen in de hoop nieuwe grotten te lokaliseren. Archeoloog Randall Price van Liberty University: “Er zijn waarschijnlijk nog wel vijftig sites die het waard zijn in de nabije toekomst te onderzoeken.”

Het vinden van dergelijke sites, en wellicht ook perkament, is belangrijk. De afgelopen vijftien jaar werden steeds meer stukken Dode Zee-rollen op de private kunstmarkt aangeboden. “Veel daarvan zijn wellicht vervalst,” zegt hoogleraar Hebreeuws en joodse studies aan de New York University Lawrence Schiffman. Soms zijn teksten geschreven op de blanco stukken perkament afkomstig uit de grotten. De archeologen hopen aan de hand van het blanco perkament uit de grot meer te weten te komen over de vervalsingen, zodat die in de toekomst eenvoudiger kunnen worden gedetecteerd.Lees ook: Eeuwenoude Joodse tekst ‘gedecodeerd’ met software.

 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten