lezen Planeet aarde

Nieuwe analyse van enorme bel warm water in Grote Oceaan

Bekijk Sluit

lezen Planeet aarde

In het noordoostelijk deel van de Grote Oceaan is het water al een aantal jaar een stuk warmer dan het langjarig gemiddelde, en dat heeft grote gevolgen voor het zeeleven. Onlangs verscheen een nieuw onderzoek naar deze zogenoemde ‘blob’.

Datum
Auteur
Betsy Mason/redactie: Paul van Beem
Fotograaf
American Geophysical Union

Sinds eind 2013 is het water in het noordoostelijke deel van de Grote Oceaan tot 3 °C warmer dan het langjarig gemiddelde, en dat leidt er tot problemen. Steeds vaker wordt giftige algenbloei geconstateerd – lees daarover dit artikel – die schade toebrengt aan het zeeleven. We berichtten onder meer over honderden dode otters, en de massasterfte van papegaaiduikers aan de kust van Alaska. In het septembernummer 2016 van NatGeo Magazine verscheen een verhaal over deze ‘blob’, een enorme bel warm water die het leven in de Grote Oceaan verandert. 

In het academische blad Geophysical Research Letters staat een nieuwe analyse van de blob. Wetenschappers hebben satellietbeelden gebruikt om de veranderingen in temperatuur en wind boven de Grote Oceaan tussen 2014 en 2016 te meten. “Er is sinds de start van de metingen in 1910 geen vergelijkbaar fenomeen geweest”, zegt hoofdauteur Chelle Gentemann, geograaf aan Earth and Space Research in Seattle. “De duur en omvang van de blob is ongekend.” 

De oppervlaktetemperatuur van het water in het noordoostelijke deel van de Grote Oceaan lag in mei 2015 enkele °C hoger dan het langjarig gemiddelde (2002-2012).

Verticale zeestroming stokt 

Het team vond een aantal mogelijke verbanden tussen het warmere zeewater en de problemen die zich de laatste paar jaar voordeden. Zo was er te weinig wind om de noordoostelijke wateren van de Grote Oceaan af te koelen. Normaliter zorgt deze wind ervoor dat de warmere bovenlaag van het water wordt vervangen voor koudere water op grotere diepte. Die verticale zeestroming of opwelling brengt weer belangrijke voedingsstoffen als nitraten, fosfaten en silicaten mee uit de diepte, die cruciaal zijn voor het in stand houden van de mariene voedselketen. Veel organismen, van plankton tot zeezoogdieren tot vogels, zijn van deze stoffen afhankelijk.

Opmerkelijk was dat veel metingen suggereerden dat de windrichtingen buiten de Californische kust niet veel anders waren dan normaal, maar er toch geen geen sprake bleek van koudere oppervlaktetemperaturen, zoals je tijdens de opwelling zou verwachten. Een uitgebreide analyse van onder meer infrarood- en microgolfgegevens wees echter uit dat de gemiddelde windkracht dusdanig lager was, waardoor het water minder bewoog. “Kleine veranderingen in de watertemperatuur en de opwelling van het water kunnen grote gevolgen hebben voor het zeeleven”, aldus Gentemann. “De mariene voedselketen en daarmee het hele ecosysteem in dit gebied zijn afhankelijk van de oceaanstroming.” 

Meer weten over de veranderingen in de wereldzeeën? Lees ook het artikel NatGeo over de gezondheid van de wereldoceanen.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten