lezen In het wild

Nieuw soort buidelrat ontdekt in Brazilië

Bekijk Sluit

lezen In het wild

Biologen hebben aan de hand van museum-exemplaren een nieuw soort buidelrat ontdekt, die leeft in het tropische regenwoud in het noorden van Brazilië.

Datum
Auteur
Carrie Arnold
Fotograaf
Adriano Maciel

Hoewel er inmiddels ook soorten in Midden- en Noord-Amerika leven, komt de buidelrat van origine uit de Zuid-Amerikaanse regenwouden. Het zijn nachtdieren en omnivoren, die zich voeden met zowel fruit en insecten, als kleine zoogdieren. Er zijn in totaal ongeveer honderd soorten buidelratten benoemd, en daar is er nu een aan toegevoegd: de Monodelphis saci, die herkenbaar is aan zijn roodkleurige hoofd.

De ontdekking staat beschreven in het tijdschrift American Museum Novitates. Biologe Silvia Pavan kwam in 2008 een nieuw soort buidelrat op het spoor, aan de hand van opgezette exemplaren in een museum in het Braziliaanse Belém. Pavan wil de stamboom van buidelratten in kaart brengen, en omdat sommige in het wild moeilijk te vinden zijn gaat ze ook musea langs. In Belém vond ze niet één, maar meerdere exemplaren zonder naam.

De dieren waren afkomstig uit Itaituba I National Forest, een bos in de Braziliaanse deelstaat Pará. Pavan en haar collega’s trokken naar het gebied, in de hoop levende dieren te vinden. En dat lukte met zogenoemde pittfall traps, waarbij de dieren in een gat, in dit geval een emmer vallen als ze ’s nachts in het donker door het regenwoud struinen. Het bleek te gaan om de 23e buidelrat uit het geslacht Monodelphis. Het team ving meerdere Monodelphis saci. Pavan: “Ze blijken niet heel zeldzaam, maar verschenen desondanks pas in de wetenschappelijke collecties na de introductie van deze specifieke vallen.”

De biologen denken vooralsnog niet dat pas ontdekte buidelrat op de rand van uitsterven staat, al zouden er in de weken na de ontdekking al door meerdere teams exemplaren gevangen zijn. Guillermo D’Elia, bioloog aan de Austral University of Chile in Valdivia, voorziet voor de komende tijd meer ontdekking van buidelratten. “Onderzoekers kijken naar nieuwe gebieden, bestuderen museumexemplaren en analyseren DNA, ik ben er vrij zeker van dat dit tot de ontdekking van nog meer nieuwe soorten gaat leiden.”


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten