doen Fotografie

Nieuw: het boek ‘Photo Ark’ over de missie van Joel Sartore

Bekijk Sluit

doen Fotografie

NatGeo-fotograaf Joel Sartore wil 12.000 bedreigde diersoorten fotograferen voordat ze zijn uitgestorven. Een deel van de portretten die hij tot dusver maakte is te zien in het fotoboek ‘Photo Ark’.

Datum
Auteur
De Redactie
Fotograaf
Joel Sartore

“Het is waanzin om te denken dat je de ene na de andere soort en het ene na het andere ecosysteem kunt vernietigen zonder de mensheid te beïnvloeden”, aldus NatGeo-fotograaf Joel Sartore. De wereld telt volgens een ruwe schatting twee tot acht miljoen diersoorten. Veel daarvan zijn tegen het einde van deze eeuw waarschijnlijk uitgestorven door habitatverlies, klimaatverandering en illegale handel. Met de gedachte ‘als we soorten redden, redden we ook onszelf’ begon Sartore met het fotograferen van bedreigde diersoorten. Zoveel mogelijk, voordat het te laat is.

Een Afrikaans boomschubdier met haar jong bij Pangolin Conservation in Florida. De dieren (Phataginus tricuspis) worden illegaal gedood voor hun vlees en schubben, die geneeskrachtig zouden zijn.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want het fotograferen van wilde dieren is niet zo simpel. Om toch te slagen reist Sartore de wereld over naar dierentuinen, natuurcentra en onderkomens van particuliere dierenverzorgers om de dieren te vereeuwigen. Van kleine tijgerboomkikkers en kwetsbare vlinders tot aan charismatische dieren, zoals de Sumatraanse tijger en de savanneolifant, ze komen allemaal aan de beurt. 

In het aprilnummer 2016 van National Geographic Magazine besteedden we met het verhaal ‘Alle dieren’ uitgebreid aandacht aan Photo Ark. Het nummer verscheen met vier verschillende covers, en op de website creëerden we een speciaal dossier over het project. Sartore vertelde toen nog zeker vijftien jaar nodig te hebben voor hij alle circa twaalfduizend diersoorten in gevangenschap heeft gefotografeerd.

Indische neushoorns in Fort Worth Zoo, Texas (VS). Asha – Hindi voor ‘hoop’ – blijft twee jaar dicht bij haar moeder. De aantallen van deze neushoornsoort in dierentuinen en in het wild nemen toe.

Een immense klus dus, maar inmiddels staat de teller op ruim zesduizend soorten, stuk voor stuk gefotografeerd in de studio tegen een zwarte of witte achtergrond. Ruim vierhonderd geportretteerde dieren staan verzameld in ‘Photo Ark’, een nieuw fotoboek over het project van Sartore. Het boek is nu verkrijgbaar in onze webshop. Bestellen kan hier!

 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten