lezen Wetenschap

Nies werkt als een resetknop

Bekijk Sluit

lezen Wetenschap

Dat bij niezen slijm en ongewenste indringers een eind worden weggeblazen, was al langer bekend. Uit recent onderzoek bleek echter dat niezen nog een functie heeft. De reflex werkt namelijk als een ‘resetknop’ voor de neus.

Datum
Auteur
Anouschka Valkenhoff
Fotograaf
James Gathaney - Science Faction/Science Faction/Corbis

Een studie van de University of Pennsylvania in de VS wees uit dat niezen niet alleen de neusdoorgang vrijmaakt. Met het uitstoten van de lucht krijgen de trilhaartjes een signaal, waardoor ze een paar minuten trillen. Dit zorgt ervoor dat ze weer in de juiste positie komen te staan. Zo kunnen ze nieuwe indringers beter tegenhouden. “De trilhaartjes, ook wel ciliën genoemd, staan altijd klaar om in actie te komen als dat nodig is”, vertelt Noam Cohen, coauteur van het onderzoek en kno-specialist aan de University of Pennsylvania.

De ciliën hebben slijm nodig om te kunnen functioneren. Onze neus draagt daaraan bij door maar liefst een liter slijm per dag te produceren. Het grootste gedeelte slikken we door. Mensen met bijholteontstekingen (sinusitis) en genetische aandoeningen, zoals taaislijmziekte, niezen erg veel, maar blijven last houden van hun symptomen. Hierdoor vroegen Cohen en zijn collega’s zich af of de trilharen bij patiënten met een bijholteontsteking op een bepaalde manier verzwakt waren. Het team vergeleek cellen van mensen met sinusitis met die van mensen met een gezonde bijholte.

Wat blijkt? De ciliën van de mensen met een bijholteontsteking bewegen langzamer dan die van mensen zonder ontstoken bijholte. Bijholteontsteking zorgt er dus inderdaad voor dat de ‘resetfunctie’ van de neus minder goed werkt. Cohen hoopt met deze informatie neussprays of andere gerelateerde behandelingen te kunnen ontwikkelen die mensen met verminderde werking van slijmafvoer kunnen helpen. Op dit moment bestaat er nog geen medicijn tegen chronische bijholteontsteking. Patiënten worden meestal behandeld met medicijnen en operaties om de symptomen te verlichten, wat bijwerkingen kan hebben als verstopping, verminderde reuk en smaak, en pijn of zwelling in het gezicht. “Als we iets tegen deze ziekte kunnen vinden, zou dat voor veel mensen letterlijk en figuurlijk een enorme opluchting zijn”, aldus Cohen.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten