lezen In het wild

Neushoorn en olifant gedood door stropers

Bekijk Sluit

lezen In het wild

In een Franse dierentuin is in de nacht van maandag op dinsdag een neushoorn gedood voor zijn hoorn. Een dag eerder werd in Kenia de dood van de beroemde olifant Satao II bekendgemaakt.

Datum
Auteur
Paul van Beem
Fotograaf
Brent Stirton

Dat het werkgebied van stropers zich niet beperkt tot het Afrikaanse continent blijkt uit het feit dat inbrekers in een Franse dierentuin een neushoorn hebben doodgeschoten. Volgens Franse media drongen stropers in de nacht van maandag op dinsdag de dierentuin van Thoiry (Noord-Frankrijk) binnen. Ze schoten een vijfjarige neushoorn dood en zaagden zijn hoorn eraf. 

Neushoornhoorn, dat voor een groot deel bestaat uit keratine, is grof geld waard op de zwarte markt. Onlangs verscheen een verhaal over deze ‘schimmige zaken’ in NatGeo Magazine. Op de zwarte markt in Zuid-Afrika brengt de hoorn van een witte neushoorn maximaal 6500 dollar per kilo op, maar op de zwarte markt in Azië is het middel vijf tot tien keer zo veel waard. 

De overige twee neushoorns in het verblijf in Thoiry bleven ongedeerd. 

Een beveiliger van een antistroperijeenheid (‘anti poaching unit’ of APU, vandaar de tatoeage) toont een neushoornhoorn op de ranch van neushoornbaron John Hume in Klerksdorp (Zuid-Afrika).

Iconische olifant gedood 

De natuurbeschermingsorganisatie Tsavo Trust maakte maandag de dood bekend van de beroemde olifant Satao II, die vermoedelijk om het leven is gebracht door stropers. Deze tusker, een olifant die vanwege zijn DNA groter is dan soortgenoten en over extra grote slagtanden beschikt, was ongeveer vijftig jaar oud en leefde in Tsavo National Park in Kenia. Hier werd zijn karkas op 4 januari gevonden. De doodsoorzaak staat nog niet vast, maar parkwachters die het karkas ontdekten vermoeden dat de olifant door een gifpijl werd getroffen.

Olifanten met slagtanden zo groot als die van Satao II – ze wogen vijftig kilo per stuk – zijn een geliefd doelwit van stropers. Het karkas van Satao is gevonden mét ivoor, en dus is het niet duidelijk of men het ook daadwerkelijk op zijn ivoor gemunt had. Wel zijn inmiddels twee stropers aangehouden die worden verdacht van het doden van deze en drie andere olifanten. Ze hadden kalasjnikovs en twaalf gifpijlen bij zich.  

In 2014 schreven we over de dood van Satao, een andere bekende olifant die leefde in Tsavo National Park. Tsavo Trust voert maandelijks luchtverkenningen uit boven de Tsavo Conservation Area om informatie te verzamelen over bedreigde diersoorten als de Afrikaanse olifant en de de zwarte neushoorn. Hierbij komt men regelmatig stropers op het spoor, wat sinds 2013 heeft geleid tot 142 arrestaties. 

Foto: Tsavo Trust.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten