lezen Fotografie

National Geographic-fotograaf John Stanmeyer wint World Press Photo

Bekijk Sluit

lezen Fotografie

De Amerikaanse National Geographic-fotograaf John Stanmeyer heeft de jaarlijkse World Press Photo-wedstrijd gewonnen.

Datum
Auteur
Pancras Dijk
Fotograaf
John Stanmeyer

Zijn ‘magische’ foto van vluchtelingen uit Djibouti die een goedkoop telefoonsignaal opvangen aan de kust was de beste foto van afgelopen jaar, volgens de jury. De foto stond afgelopen december in National Geographic Magazine.

De winnaars zijn donderdagmiddag bekendgemaakt op het hoofdkantoor van World Press Photo in Amsterdam. In totaal vielen zes National Geographic-fotografen in de prijzen. “De foto is magisch”, zegt hoofdredacteur Chris Johns van National Geographic Magazine in een reactie, “en hij vertelt veel over het leven in de Hoorn van Afrika.” Volgens Johns is het beeld van Stanmeyer er een van een niveau dat men zelfs bij National Geographic niet dagelijks ziet. “Dit beeld beneemt je gewoonweg de adem.”

De Nederlands-Duitse National Geographic-fotograaf Julius Schrank won een eerste prijs in de categorie 'Dagelijks Leven' met een foto van zingende militairen. Het beeld, gemaakt voor de Volkskrant, stond afgelopen oktober in het Magazine.

Steve Winter won de eerste prijs in de categorie 'Natuurseries' voor zijn reportage over poema's in de bergen nabij Los Angeles, "Uitzonderlijk goed gedaan, zeer grondig in beeld gebracht" aldus juryvoorzitter Gary Knight. National Geographic publiceerde het verhaal in december 2013. 

Ook National Geographic-fotograaf Christian Ziegler viel in de prijzen. Voor zijn serie over bonobo's, gepubliceerd in het Magazine van maart, won hij de derde prijs in de categorie Natuur.

Verder waren er prijzen voor Marcus Bleasdale met een serie over de laatste walvisjagers en voor fotograaf Rena Effendi, voor een serie over Maramures, een landelijke streek in het noorden van Roemenië. De Russische Elena Chernyshova won in de categorie 'Dagelijks Leven' met haar reportage, Days of Night - Nights of Day.  

Een van de juryleden was de Amerikaanse nieuwsfotograaf David Guttenfelder. Hij erkent dat de foto afwijkt van eerdere winnaars. "Meestal komt de winnaar uit een oorlogsgebied. Deze staat iets verder van het harde nieuws af. Maar het is zo'n belangrijk verhaal. Mensen, vluchtelingen, die op zoek zijn naar contact. Het is een hoopvol beeld.” Guttenfelder maakte voor de oktobereditie 2013 van National Geographic Magazine een grote reportage over Noord-Korea. Eerder dat jaar voorzag hij een reportage over de jacht op vogels in het Middellandse-Zeegebied van beeld. Zelf viel hij sinds 2002 zeven keer in de prijzen. De laatste keer was in 2012 in de categorie 'Algemeen Nieuws’, met een reportage over de kernramp in het Japanse Fukushima die kort daarvoor in National Geographic stond. 

In totaal werden er voor de 57ste editie van de meest prestigieuze fotocompetitie ter wereld 98.671 foto’s ingezonden uit het recordaantal van 132 landen. Aan de hoofdprijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. De winnende foto’s worden vanaf 18 april tentoongesteld in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Later reist de expositie door naar meer dan honderd steden, verspreid over 45 landen.

Maak met de onderstaande video uitgebreider kennis met winnaar John Stanmeyer:


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten