lezen Wij

NatGeo over de aardbeving in Nepal

Bekijk Sluit

lezen Wij

Op 25 april 2015 werden inwoners van de Kathmanduvallei en de rest van Nepal opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van liefst 7,8 op de schaal van Richter. NatGeo hield het nieuws bij over de ramp, die nog altijd zware gevolgen heeft.

Datum
Auteur
Lisa Dupuy
Fotograaf
David Morton

Het was de zwaarste aardbeving in het land in 81 jaar tijd, en de gevolgen waren dramatisch. Meer dan 7500 mensen kwamen om in Nepal en de buurlanden India, China en Bangladesh. Het bleef niet bij één beving. De gehele dag en ook in de weken daarna brachten hevige naschokken nog meer schade toe. Dagenlang zochten reddingswerkers naar vermisten onder het puin. Voor de overlevenden bracht de verwoeste infrastructuur ook grote problemen met zich mee, zoals fotografen getuigden. Zo heerste al snel waterschaarste. 

Naschokken: angst en beven

Op de Everest veroorzaakte de beving een reeks lawines, waarbij zeker negentien mensen de dood vonden. Nog nooit eerder kwamen er zo veel mensen op één dag om het leven op de berg, die een jaar eerder ook al werd getroffen door een groot drama toen een spontane lawine zestien sherpa’s bedolf. De commerciële expedities naar het dak van de wereld werden tijdelijk opgeschort.

Op 12 mei deed zich bovendien een heel nieuwe aardbeving voor, ditmaal met het epicentrum dicht bij de grens met China.

Geologen van onder meer de U.S. Geological Survey waarschuwden voor erger. Nepal ligt namelijk in een van de seismologisch actiefste gebieden ter wereld, precies daar waar de Indische Plaat onder de Euraziatische Plaat schuift. 

Erfgoed kapot door woede van de goden

Al met al was het een natuurramp van haast onmetelijke schaal – zó onvatbaar dat de Nepalezen zelf niet naar een geologische maar naar een spirituele verklaring zochten. Enkele maanden voor de aardbeving had NatGeo-auteur Isabella Tree Nepal bezocht voor een verhaal over de kumari’s, jonge meisjes die in het land worden aanbeden als ‘levende godinnen’. De tien in Kathmandu wonende meisjes en hun families waren ongedeerd gebleven tijdens de ramp, hoorde Tree na afloop. “De aarde begint te beven doordat zij het gezicht van de zonen en het lijden van de mens niet langer kan verdragen”, vertelde een spirituele leider aan Tree over de ramp

In de Kathmanduvallei worden jonge meisjes tot ‘kumari’ verkozen en daarna als godheid vereerd. (Klik op de foto voor het artikel uit NatGeoMagazine juni 2015.) Foto: Stephanie Sinclair

Opmerkelijk genoeg doorstond de residentie van jonge godinnen in Kathmandu de aardschokken zonder enige schade – en dat terwijl op luttele meters afstand veel andere gebouwen en tempels wél instortten. In totaal stonden acht Nepalese locaties vermeld als Unesco-werelderfgoed: daarvan werden vijf culturele en religieuze monumenten verwoest. Schade die niet in cijfers of bedragen is uit te drukken. 

Links: Het Durbarplein in Kathmandu op 12 september 2014, toen duizenden mensen de jaarlijkse optocht van de lokale ‘levende godin’ in haar strijdwagen bijwoonden. Rechts: Het Durbarplein op 28 april 2015. Door de aardbeving stortte de hoge pagode van Trailokya Mohan in en werd het oude Koninklijk Paleis (links op de foto) zwaar beschadigd. De achttiende-eeuwse residentie van de ‘levende godin’ (midden) bleef intact.

Een jaar later: hoe reconstruceer je een land?

Over cijfers gesproken: de schade van al het natuurgeweld van april en mei 2015 wordt geschat op zeven miljard dollar; door hulporganisaties en buitenlandse overheden werd zo’n vier miljard dollar aan hulp toegezegd. Maar ondanks al die steun zijn een jaar na dato de problemen voor de Nepalezen nog verre van voorbij en zijn de meeste huizen nog niet hersteld. Door de verwoesting van een al krakkemikkige infrastructuur zijn veel gemeenschappen, zeker de kleine boerengehuchten die ver afgelegen liggen in de bergen, moeilijk te bereiken.

Inmiddels is de natuurramp een ander verhaal geworden: deze bracht ook een politieke aardverschuiving teweeg. Vóór de aardbevingen was Nepal al een bijzonder arm land, waar in 2008 de monarchie werd opgeheven. Na de beving nam de overheid zich voor het land politiek-maatschappelijk op de schop te nemen: een nieuwe grondwet zou met grote haast worden doorgevoerd, zodat daarna huizen en gemeenschappen konden worden herbouwd. Het tegengestelde gebeurde: er ontstond een heftig debat, gevolgd door gewelddadige protesten. De National Reconstruction Authority heeft al met al schrikbarend weinig voor elkaar gekregen. Nepal heeft, helaas, nog bergen werk te verzetten. 

Een Boeddhabeeld bedolven onder het puin in Bhaktapur. Foto: Omar Havana

(Lees ook: nu is zowel Ecuador als Japan getroffen door zware aardbevingen. ‘Crisis mappers’ brengen digitaal de schade in beeld om de hulpverlening efficiënt te laten verlopen.)


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten