lezen Nieuws

NatGeo ontmoet de Joint Strike Fighter

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

Bij kunstfort Vijfhuizen staat nu een metershoog geel kader van NatGeo. Dit soort kaders staan bij alle Werelderfgoederen in Nederland en zijn geplaatst ter ondersteuning van het belang van het UNESCO-initiatief om de schatkamers van de wereld te bewaren.

Datum
Auteur
Aart Aarsbergen

Sinds begin juni heeft het kader gezelschap gekregen van het kunstwerk JSF Flying Gulliver (2015), gemaakt door het duo Matjaž Štuk & Alena Hudcovičová. Het fantasievliegtuig is een onderdeel van de kunstmanifestatie Gimme Shelter, die deze zomer op een aantal locaties in Nederland plaatsvindt. Drie forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vormen het decor van drie thematisch verwante tentoonstellingen, die zich concentreren op het fictieve aspect van strijd en verdediging, op wat de samenstellers ‘militaire ficties’ noemen.

De aanleiding is van het tweehonderdjarig bestaan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, hét voorbeeld van een militaire fictie. De Waterlinie werd aangelegd om het westen van Nederland met forten en inundaties te beschermen. Maar het verdedigingssysteem heeft nooit gefunctioneerd, toen het er in de jaren veertig van de vorige eeuw echt op aankwam, passeerden de Duitse vliegtuigen zonder problemen deze hindernis, die inmiddels was ingehaald door de tijd.

Bij het kunstfort bij Vijfhuizen, kunstfort Asperen en fort Nieuwersluis staat een artistieke interpretatie van de Joint Strike Fighter, het gevechtsvliegtuig dat ook door de Nederlandse landmacht is aangeschaft. De JSF staat voor de samenstellers van de manifestatie voor een moderne militaire fictie. Curator Sacha Bronwasser: “Wij zien een parallel in de militaire fictie van de forten en de JSF. Niemand weet wat ie kost, wat ie uiteindelijk kan, wanneer hij komt, ministers bijten hun tanden er al tien jaar op stuk.” Haar collega Lucette ter Borg vult aan: “En áls de JSF straks eindelijk geproduceerd wordt, is de kans groot dat een bemand gevechtsvliegtuig achterhaald is.”

Matjaž Štuk & Alena Hudcovičová hebben in hun JSF Flying Gulliver twee figuren uit de wereldliteratuur bij elkaar gebracht: Gulliver , die als een reus over het eiland Lilliput liep, en de houten antiheld Pinocchio. Die twee zijn samengekomen in wat de kunstenaars noemen ‘een Gulliveriaanse pinocchiade’. Flying Gulliver is niet alleen een hulpeloos mannetje van aluminium dat op zijn neus balanceert, hij is ook reusachtig en angstaanjagend. Daarmee is hij volgens de kunstenaars de perfecte belichaming van het JSF gevechtsvliegtuig.

De kunstmanifestatie Gimme Shelter vind plaats tot 30 september. Zie voor meer informatie: www.gimme-shelter.nl


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten