lezen Ver verleden

Mode uit het stenen tijdperk: oudste tas ter wereld gevonden

Bekijk Sluit

lezen Ver verleden

Dat mensen in de prehistorie al enig modebewustzijn hadden, werd deze week bewezen door een opmerkelijke vondst in de buurt van het Duitse Leipzig. Archeologen hebben er een vijfduizend jaar oude gedecoreerde tas opgegraven.

Datum
Auteur
Anouschka Valkenhoff
Fotograaf
LDA Halle, Klaus Bentele

Het bijzondere voorwerp werd gevonden op een terrein van honderd hectare, waar in 2015 een kolenmijn komt te staan. Het opvallendste kenmerk van de tas is haar versiering: twaalf gelijk geordende rijen met hondentanden. Volgens archeoloog Susanne Friederich van het Bureau voor Archeologie en Conservatie in Sachsen-Anhalt dienden de tanden waarschijnlijk ter decoratie van de buitenste flap van de tas: “Door de jaren heen is het leer of de stof verdwenen en zijn alleen de tanden overgebleven.” Als we Friederich mogen geloven, is het ontwerp van de draagzak vrij tijdloos. “Vermoedelijk had het hetzelfde ontwerp als een moderne schoudertas.”

In het gebied zijn al duizenden archeologische vondsten gedaan uit verschillende perioden. In diverse graven werden jachtinstrumenten, sieraden en vaten gevonden. Maar volgens Friederich, die de opgravingen leidde, is zelfs onder zulke rijke vondsten de tas erg bijzonder. “Het is de eerste keer dat we direct bewijs hebben van het gebruik van tassen in die tijd. Maar hoewel de tas erg zeldzaam is, komen hondentanden in Noord- en Zuid-Europa vrij veel voor in graven uit de steentijd.” Er worden niet alleen geregeld honden- en wolventanden gevonden, maar ook mosselschelpen, in patronen die doen vermoeden dat de lichamen werden bedekt met bedrukte dekens. Ook in deze gevallen is de stof is vaak allang vergaan. Volgens de onderzoekers geeft de enorme hoeveelheid tanden in graven aan dat hondachtigen – evenals vee – in groten getale aanwezig waren. De tas alleen al vereiste tanden van tientallen dieren.

Soortgelijke grafgeschenken waren niet voor iedereen weggelegd. “We vinden zulke mooie versieringen alleen terug in de heel bijzondere graven”, zegt Harald Staueble, hoofdarcheoloog bij de Saksische Staatsarcheologische Dienst. “Omdat hondentanden zo vaak worden gevonden in prehistorische sieraden en haarspelden, kunnen we inmiddels wel stellen dat ze in de steentijd erg modieus waren.”


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten