lezen In het wild

Mechelse herders helpen met in kaart brengen cheetapopulatie

Bekijk Sluit

lezen In het wild

Onderzoekers hebben met hulp van twee getrainde Mechelse herders de cheetapopulatie in een deel van Zambia in kaart gebracht. Niet middels de traditionele observatiemethoden, maar door te zoeken naar uitwerpselen van de dieren.

Datum
Auteur
Paul van Beem
Fotograaf
Frans Lanting, National Geographic Creative

Speurhonden vormen tegenwoordig een belangrijke schakel in het opsporen van stropers, en daarmee het beschermen van diersoorten. Ze zijn echter ook uitermate geschikt om populaties in kaart te brengen, blijkt uit een nieuwe studie in het tijdschrift Journal of Zoology. Wetenschappers hebben met speurhonden cheeta’s ‘geteld’ in Liuwa Plain National Park in Zambia. 

Een team van wetenschappers liet de twee honden drie weken lang speuren naar uitwerpselen van cheeta’s in een gebied met een oppervlakte van bijna 2500 vierkante kilometer. Ze vonden in totaal vijftig uitwerpselen die – zo bleek uit DNA-analyse – waren achtergelaten door 19 cheeta’s. Het zou gaan om zeven mannetjes en twaalf vrouwtjes. Aan de hand van de verzamelde data kon de populatiedichtheid worden geschat.

Onlangs berichtten we over de eerste grootschalige cheeta-telling sinds 1975, waaruit bleek dat het aantal cheeta’s in het wild de laatste veertig jaar met ongeveer de helft is afgenomen. Er leven naar schatting nog 7100 exemplaren in het wild, en ruim twee derde daarvan zou buiten beschermde gebieden leven. Hoeveel dit er exact zijn is echter onbekend. Vanwege de lage populatiedichtheid is het lastig cheeta’s te tellen met de traditionele observatiemethoden, maar speurhonden blijken dus een welkom versterking.

Zoals gezegd worden speurhonden tegenwoordig niet alleen ingezet om populaties in kaart te brengen, maar ook om stropers in de kraag te vatten. Zo maakten we eerder kennis met de hond Diego, die de laatste overgebleven witte neushoorn in Kenia beschermt. En in Zuid-Afrika worden zelfs parachuterende honden ingezet. De wetenschappers in Zambia werden tijdens hun onderzoek onder meer gesteund door het Wereld Natuur Fonds en het Big Cats Initiative van National Geographic, dat zich inzet voor het beschermen van wilde katachtigen.

Lees ook: in Noord-Amerika ging onderzoekers met speurhonden op zoek naar de habitatvoorkeuren van de grizzly, waarbij ze een vergelijkbare onderzoeksmethode toepasten. 

Foto: David Hamman.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten