lezen In het wild

Massasterfte kuifpapegaaiduikers wellicht gevolg van klimaatverandering

Bekijk Sluit

lezen In het wild

Op Saint Paul, een eiland in de Beringzee, spoelden in oktober honderden dode kuifpapegaaiduikers aan. Volgens wetenschappers is de massasterfte wellicht het gevolg van klimaatverandering.

Datum
Auteur
Craig Welch
Fotograaf
Paul Melovidov

Half oktober spoelden alsmaar meer kuifpapegaaiduikers aan op Saint Paul, dat zo’n vijfhonderd kilometer ten westen van de kust van Alaska ligt. De vogels (niet te verwarren met de papegaaiduiker) bleken te zijn verhongerd, en wetenschappers denken te weten waarom. Het oceaanwater, en dan met name in het gebied waar normaal veel vis zwemt – een voorname voedselbron van de papegaaiduiker – was dit jaar warmer dan ooit. Hierdoor lijkt de mariene voedselketen te zijn verschoven.  

Bovenstaand proces is niet nieuw, het speelt al een aantal jaren in de Golf van Alaska, ten zuiden van de Amerikaanse staat. Door de opwarming waren hier de laatste jaren alsmaar minder voedingsrijke eenoogkreeftjes – zij vormen de basis van de mariene voedselketen – te vinden. Dit leidde tot massale sterfte van zeeleeuwen en zeevogels. Ook werd in het gebied giftige algenbloei geconstateerd, waardoor zeeotters en zelfs walvissen stierven. (Lees ook: oceaanslijm breidt zich uit over de planeet.)

Warm water

Nu lijkt het probleem zich ook voor te doen in de Beringzee, die ligt tussen Rusland en Alaska. Het water was er dit jaar op sommige plekken 6 graden Celsius warmer dan normaal. “De maximumtemperatuur in de Beringzee lag hoger dan ooit”, zegt Phyllis Stabeno van de National Oceanic and Atmospheric Administration, het Amerikaanse meteorologisch instituut. (Wellicht komt dit door blokkades in de atmosfeer.)

Warmer water leidt in de regel tot minder voedsel, en dat lijkt ook nu het geval. Stabeno: “Er is minder zoöplankton (dierlijk plankton) dan voorheen. De vissen hebben hierdoor minder voedsel, en dat betekent indirect ook dat de vogels minder te eten hebben.”

Afgelopen maand spoelde in 20 dagen tijd bijna 250 kuifpapegaaiduikers aan. “In de voorgaande tien jaar waren dat er slechts zes in totaal”, zegt onderzoekster Julia Parrish van de University of Washington. “De totale populatie bestaat uit maar zesduizend dieren.” Volgens Parrish is de kans groot dat de periode van massasterfte nu een jaarlijks terugkerend verschijnsel wordt. “De veranderingen in de atmosfeer leiden tot enorme veranderingen in het mariene ecosysteem.” 

Wetenschappers vermoeden dat de kuifpapegaaiduikers verhongerden als gevolg van een uitzonderlijk hoge watertemperatuur in de Beringzee. Foto: Paul Melovidov.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten