lezen In het wild

Leeuw na vijftien jaar terug in Rwanda

Bekijk Sluit

lezen In het wild

Vorige week zijn zeven leeuwen in het kader van een groot natuurbeschermingsproject overgebracht van Zuid-Afrika naar Rwanda, waar de dieren na de genocide in 1994 volledig waren verdwenen.

Datum
Auteur
Jamie Schemkes
Fotograaf
GettyImages

In de jaren die volgden op de genocide van Rwanda in 1994, waarbij ongeveer achthonderdduizend mensen de dood vonden, werden de leeuwen uitgeroeid door vluchtelingen en ontheemden die het park overnamen en hun vee wilden beschermen. Inmiddels zijn de roofdieren al vijftien jaar uitgestorven in Rwanda, en besloten twee Zuid-Afrikaanse natuurparken een aantal leeuwen te doneren aan het Centraal-Afrikaanse land, in de hoop de populatie van het dier er weer op peil te krijgen.

Zeven leeuwen – twee mannetjes en vijf vrouwtjes – zijn in een transport van bijna dertig uur van Zuid-Afrika naar het Akagera National Park in Rwanda gebracht om er in het wild te worden uitgezet. Deze zeven waren uitgekozen op basis van hun voortplantingsvermogen en onderlinge samenhang als groep. Een voor een zijn de dieren vrijgelaten in een hok van duizend vierkante meter, waar ze de eerste twee weken in quarantaine worden gehouden, alvorens te worden vrijgelaten in het park zelf.

Toerisme

Het Akagera National Park ligt op ongeveer twee uur rijden van de Rwandese hoofdstad Kigali en herbergt meerdere soorten antilopen, buffels, giraffen, zebra’s, luipaarden en olifanten. Met 28.000 bezoekers in 2014 is het park een belangrijke toeristische trekpleister, en de verwachting is dat de terugkeer van de leeuw het park alleen nog maar populairder zal maken. Yamina Karitanyi, hoofd toerisme van het Rwanda Development Board, is erg blij en trots de leeuw weer te mogen verwelkomen in het land en het park geleidelijk weer in oude staat te kunnen herstellen. “Dit is een doorbraak in het herstel van het park. Hun terugkeer zal het bijdragen tot het hestel van het ecologisch evenwicht in het park en zal Rwanda als toeristische bestemming aantrekkelijker maken.”

Halsbandzender

De komst van de leeuwen vergde veel voorbereiding: zo is het park omringd met schrikdaad en zijn de dieren uitgerust met een halsband met satellietzender die moet voorkomen dat ze zich begeven in bewoond gebied. Toch kostte het nog behoorlijk wat moeite om de omwonenden voor het project te winnen. In het kader van het herintroductieproject werd er afgelopen jaar een grootschalig programma opgezet om een harmonieus samenleven tussen de leeuwen en de gemeenschappen rondom het park te bevorderen. Zo werden er educatieve toneelstukken opgevoerd en werd er het voetbaltoernooi ‘The Lion King’ georganiseerd. “Uiteraard kunnen de leeuwen ook nu nog vee doden, maar die kans is aanzienlijk kleiner nu hun verblijf omheind is. De mensen zullen de dieren nu vermoedelijk met rust laten, omdat ze inmiddels wel het belang van de terugkomst van de leeuw voor de toeristensector inzien”, zegt veehoeder Phocus Rukundo.

De leeuw staat nog altijd te boek als kwetsbaar, laat de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) weten. De IUCN waarschuwt daarbij dat handel in botten en andere lichaamsdelen voor traditionele medicijnen in Afrika en Azië een nieuwe bedreiging vormt voor de dieren. Maar Akagera is een veilige en beschermde verblijfplaats, met genoeg voedsel voor het dier.

De volgende stap in het herstel van het Akagera National Park is de herintroductie van de neushoorn.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten