zien Wetenschap

Leeftijd ivoor onderzocht met koolstofdatering

Bekijk Sluit

zien Wetenschap

Het grote aantal kernproeven in de beginjaren van de Koude Oorlog leidde tot een hogere concentratie koolstof-14 (C-14) in de atmosfeer. Wetenschappers kunnen veel met die waarden, zélfs op het gebied van natuurbescherming.

Datum
Fotograaf
National Geographic

Onderzoekers stelden vorig jaar dat ongeveer negentig procent van een grote hoeveelheid in beslag genomen ivoor afkomstig bleek van olifanten die uiterlijk drie jaar voor de inbeslagname waren gedood. Dit onderzochten ze aan de hand van koolstofdatering (C-14), een methode om de oudheid van organisch materiaal te bepalen.

In onze atmosfeer vormen zich voortdurend koolstof-14 isotopen (dat heeft te maken met kosmische straling), maar in de jaren ’50 en ’60 van de twintigste eeuw nam deze hoeveelheid als gevolg van de vele kernproeven sterk toe. Planten namen de radioactieve isotopen (via de fotosynthese) op, waardoor die ook in de dierlijke voedselketen en uiteindelijk in het dierlijke weefsel belandden. In het geval van de olifant bijvoorbeeld in het ivoor.

Omdat de C-14 niveau’s geleidelijk weer dalen, kunnen wetenschappers aan de hand van ivoor van een gestorven olifant bepalen wanneer hij werd gedood. Eigenlijk zou veel ivoor van voor 1989 moeten stammen, het jaar waarin een internationaal verbod op de ivoorhandel van kracht werd. Volgens het recente onderzoek bleek dit dus allesbehalve het geval.

Wist je overigens dat koolstofdatering onderzoekers ook hielp bij een recente studie naar de Groenlandse haai, die uitwees dat deze gewervelde mogelijk tot vijfhonderd jaar oud wordt? De methode deed onderzoekers ook concluderen dat ‘oorlogsvoering’ al zo’n 10.000 jaar terug gaat


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten