lezen Wetenschap

Langer jong

Bekijk Sluit

lezen Wetenschap

Eeuwige jeugd: die willen wel allemaal wel. De ontrafeling van het geheim erachter komt nu wel heel dichtbij. Althans, in het dierenrijk, want wetenschappers hebben ontdekt hoe verouderde bijen en muizen hun jeugdige hersenkracht kunnen terugwinnen.

Datum
Auteur
Anouschka Valkenhoff
Fotograaf
Eric Tourneret, Visuals Unlimited

Onderzoeksleider Nicholas Baker van de Arizona State University School of Life Sciences haalde  met zijn team van wetenschappers jonge bijen weg uit hun korf. Oudere bijen, die door hun leeftijd minder goed leerden, bleven achter. Wat bleek? De oude bijen namen verplegende taken over die normaal gesproken door de jonge bijen werden vervuld. Bovendien leefden ze langer dan gemiddeld. Dit bleek te worden veroorzaakt door het proteïne glutaminezuur dat vrijkwam in de hersenen van de bijen.

Bij mensen werkt de stof helaas niet hetzelfde. Een grote hoeveelheid zou de hersenen juist beschadigen. Baker: “Waarom dit onderzoek toch van belang is voor ons? Deze resultaten laten zien hoe sociaal contact, bijvoorbeeld door te moeten zorgen voor elkaar, en het aangaan van nieuwe activiteiten de negatieve gevolgen van veroudering tegengaan.” Hij liet weten dat uitgebreider onderzoek hiernaar misschien mogelijkheden biedt tot verbetering van de hersenfunctie van ouderen.

Fysioloog Veronica Galvan van de University of Texas heeft op haar beurt met haar team een ander verouderingssymptoom, namelijk geheugenverlies, weten te bestrijden met een al bestaand medicijn. Het middel rapacymine, dat wordt gewonnen uit de grond op Paaseiland, wordt al jaren gebruikt om het lichaam transplantatieorganen te laten accepteren. Volgens Galvan bevat rapacymine een proteïne die bepaalt of een cel zal delen of in dezelfde toestand blijft. Er wordt gesuggereerd dat een cel die zich niet splitst zorgt voor een langer leven, omdat er op latere leeftijd celdelingen sneller mis kunnen gaan, waardoor het verouderingsproces wordt versneld.

De onderzoekers testten het medicijn op twee groepen muizen: een groep met Alzheimer en een gezonde controlegroep. Alle muizen, zelfs de gezonde exemplaren, bleken een opleving van hun gemoedstoestand te beleven. Een hoopvolle uitslag, maar voor de absolute doorbraak dient Galvan het middel nog wel te testen op mensen.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten