lezen Planeet aarde

Laatste dieren uit ’s werelds ‘ergste’ dierentuin gered

Bekijk Sluit

lezen Planeet aarde

Tijdens het voortdurende conflict tussen Israël en Hamas stierven in 2014 in een week tijd honderden dieren. De overgebleven individuen moesten hun kooien delen met de lijken en raakten uitgehongerd.

Datum
Auteur
Richard Tenorio
Fotograaf
Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Sinds de opening in 2007 werd de dierentuin Khan Younis, vlakbij de Gazastrook, door Four Paws (een internationale dierenrechtenorganisatie) en talloze media ’s werelds ergste zoo genoemd. In 2014 stierven hier in een week honderden dieren als gevolg van het conflict tussen Israël en Hamas. De overgebleven dieren moesten hun kooien delen met de lijken.

Een paar van de dieren die stierven tijden de oorlog in 2014. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters.

Maandenlang heeft Four Paws gevochten voor de sluiting van de dierentuin, zodat ze de dieren naar natuurparken konden sturen voor verzorging. Afgelopen augustus werd het plan eindelijk werkelijkheid, maar waren er nog maar vijftien dieren over. Dat waren Laziz, een negenjarige Bengaalse tijger, vijf apen, een emoe, een pelikaan, twee buizerds, twee stekelvarkens, twee schildpadden en een vrouwelijk hert. Laatstgenoemde verloor haar gewonde kalf vlak voordat de redders er waren.

Het begon allemaal toen Amir Khalil, directeur van de spoedafdeling van Four Paws, Khan Younis voor het eerst bezocht in april 2015. Hij onderhandelde met Abu Diab Oweida, de eigenaar van de dierentuin, en zijn drie zonen. Ze spraken af dat Four Paws zou betalen voor de voeding van de dieren, de transportkosten en het loon van het personeel, en de lijken uit het zicht zou halen. In ruil daarvoor mochten ze de dieren weghalen en beloofde Oweida nooit meer met dieren te werken.

De Bengaalse tijger, Laziz, zou de laatste van zijn soort zijn in de Gazastrook. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters.

“Dit was de moeilijkste reddingsoperatie die we ooit gedaan hebben”, vertelt Khalil. Met een team bestaande uit veertien man vertrokken ze naar de zoo toen, vlak voordat ze de grens overstaken, een raket vanaf de Gazastrook in Israël landde, waarop Israël reageerde met een luchtaanval. Het team maakte zich niet te veel zorgen om hun veiligheid en zetten alles op alles om de dieren te redden. Op 23 augustus laadden ze de dieren op trucks om ze naar hun nieuwe thuis te brengen en op 25 augustus was de reddingsactie officieel geslaagd.

“Dat het babyhertje stierf vlak voordat we aankwamen was natuurlijk hartverscheurend, maar we zijn blij dat we de andere vijftien dieren hebben kunnen redden”, zegt Khalil. “Toch verandert het verplaatsen van de dieren niets aan de grotere problemen die er spelen, die aan de grondslag liggen van al dit leed. Zolang die niet opgelost worden zal het werk dat we doen deel blijven uitmaken van een oneindige vicieuze cirkel.”

De aapjes in hun kooi op 9 februari 2015. Foto: Said Khatib / Getty Images

Ook de toekomst van de dieren is onzeker. Ze zullen uiteindelijk allemaal in Al Ma’wa for Nature and Wildlife terechtkomen, een dierenpark van Four Paws in Jordanië. Maar ze hebben traumatische ervaringen meegemaakt, wat kan leiden tot fysieke en psychologische problemen. De meeste dieren zijn ondervoed en uitgedroogd, en de tijger heeft enkel kippen te eten gekregen. Dat is strikt verboden in het dieet van een tijger en kan tot talloze ziektes leiden.  

Maar er is weer hoop voor de dieren. Alan Knight, bondspresident van International Animal Rescue in Engeland, weet uit ervaring dat zelfs de meest beschadigde dieren erbovenop kunnen komen. “Sommige exemplaren kunnen ooit zelfs terug in het wild gaan leven,” voegt hij eraan toe.

Lees ook: ‘Gered: twee welpen uit Gaza’.


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten