lezen Planeet aarde

Koralen gedijen goed op de plekken waar je het niet verwacht

Bekijk Sluit

lezen Planeet aarde

Wetenschappers en biologen spreken al jarenlang hun bezorgdheid uit over de staat van de koraalriffen in de wereldzeeën. Een nieuwe studie biedt hoop: er zijn voldoende plaatsen waar koralen het beduidend beter doen voorheen gedacht.

Datum
Auteur
Brian Clark Howard
Fotograaf
David Doubilet, National Geographic Creative

Voor de kust van Tanzania liggen meerdere dode koraalriffen, voornamelijk het gevolg van de dynamietvisserij. Koralen worden bedreigd door opwarming van de aarde (al zijn sommige soorten hittebestendig) en de daarmee gepaard gaande stijgende zeespiegel, maar visserij is volgens onderzoekers de druppel die de emmer doet overlopen, in een studie die onlangs verscheen in het tijdschrift Nature. De conclusie: het gaat op veel plekken beter omdat de visserij daar afneemt. “Koraalriffen die duurzaam worden beheerd hebben een grotere kans zich succesvol aan te passen aan klimaatverandering”, stelt hoofdonderzoeker Jack Kittinger. We berichtten onlangs over een koraalrif voor de kust van Somalië, dat gezond is dankzij de piraten die daar verblijven. Daar staan de alarmerende berichten over het ernstig verbleekte Great Barrier Reef tegenover. 

‘Bright spots’

In het kader van deze nieuwste studie werden ruim zesduizend koraalriffen in 46 landen geobserveerd. De onderzoekers spreken van 35 dark spots, gebieden waar de riffen het zwaar hebben te verduren. Deze concentreren zich vooral in het Caribisch gebied, voor de kust van Afrika en de bewoonde delen van de het zuiden van de Grote Oceaan. 

Anderzijds maakte men ook gewaar van vijftien bright spots, gebieden waar het koraal duurzamer wordt beheerd, bijvoorbeeld bij de Salomonseilanden, delen van Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea. Bij het analyseren van deze heldere plekken kwamen duidelijke patronen naar boven. De koraalriffen blijken het gezondst in gebieden waar alleen de lokale bevolking recht heeft op vissen en ongewervelde dieren te jagen. De voordelen zijn het grootst als de lokale bevolking voor hun inkomsten afhankelijk is van zeedieren. 

Vissen en koraal leven in harmonie samen, zoals hier bij een rif in de buurt van Bali. Foto: Tim Laman, National Geographic Creative.

Opmerkelijke paradox

Kittinger spreekt van een opmerkelijke paradox. “Je zou verwachten eerder dark spots aan te treffen in gebieden waar de bevolking sterk afhankelijk is van de vangst van zeedieren. Het tegenovergestelde blijkt dus waar. Deze mensen conserveren het zeeleven, omdat ze weten dat ze het niet kwijt mogen raken.” Koralen in gebieden die worden bevist door vissers uit alle windstreken en in gebieden waar nauwelijks toezicht wordt gehouden, lijken het logischerwijs zwaarder te hebben. 

Veel vissen zijn afhankelijk van koraal en omgekeerd. Kittinger: “Vissen houden de concentratie algen in een koraalrif op peil. Als de vissen verdwijnen, wordt het koraal min of meer verstikt door de algen.” Volgens de auteurs moet het reguleren van markten in de toekomst tot een beter beheer van de oceaan leiden. Ook bedrijven en de consument kunnen een rol spelen, bijvoorbeeld door te pleiten voor duurzame vis en erop aan te dringen dat de rechten van de plaatselijke bevolking worden gerespecteerd. Kittinger: “Koraalrifbeheer is soms een deprimerende bezigheid, en dus is het mooi dat we ook positieve signalen opvangen. Maar gezien de snelle daling van het aantal koraalriffen op aarde moeten we snel handelen.”

En dat blijkt ook uit een onderzoek dat deze week werd gepresenteerd op een koraal-symposium op Hawaii. Wetenschappers spreken hierin over zogenoemde ‘zombiekoralen’, koralen die gezond lijken maar zich niet kunnen voortplanten. 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten