lezen In het wild

Kleinste slak ter wereld ontdekt

Bekijk Sluit

lezen In het wild

Op het Maleisische deel van het eiland Borneo is de kleinste slakkensoort ter wereld ontdekt. De gemiddelde diameter van het huisje van deze slak is slechts 0,7 millimeter!

Datum
Auteur
Paul van Beem
Fotograaf
Reuben Clements
Illustrator
Menno Schilthuizen

De vondst werd gedaan door een groep Nederlandse en Maleisische biologen. Zij ontdekten niet alleen Acmella nana, zoals de nieuwe slakkensoort heet, maar ook 47 andere niet eerder benoemde slakken. Een studie is te vinden in het tijdschrift ZooKeys

A. nana heeft een schelp (huisje) van 0,5 tot 0,6 millimeter breed en 0,6 tot 0,8 millimeter hoog. Hiermee is hij een stuk kleiner dan de vorige recordhouder: Angustopila dominikae uit China. De schelp van deze soort meet namelijk 0,8 tot 0,9 millimeter.

Een impressie van de ‘grootte’ van A. nana, in vergelijking met de lettergrootte die gebruikt is in de studie in het tijdschrift Zookeys.

Totale isolatie

Volgens de onderzoekers komen 48 nieuwe soorten wijdverspreid op Borneo voor. Bepaalde soorten waren al vaker gezien, maar zijn simpelweg nog niet benoemd als aparte soort. Anderen leven zeer afgelegen of in zeer zeldzame typen vegetatie en zijn daarom nu pas ontdekt. Dit geldt bijvoorbeeld voor zeven van de nieuwe slakkensoorten die alleen leven op de 4095 meter hoge Kinabalu. Diplommatina tylocheilos leeft daarentegen alleen bij de ingang van Loloposon-grot, een lastig bereikbare grot op de berg Trusmadi.

Bedreigd? 

Het is niet de eerste keer dat deze Nederlands-Maleisische onderzoeksgroep nieuwe slakkensoorten vindt op Borneo. De biologen zijn al ruim twintig jaar op zoek en beschreven vorig jaar nog tien nieuwe Maleisische slakken uit het geslacht Plectostoma.  Ze hopen meer te weten te komen over de in afgelegen gebieden levende soorten. Vanwege de lage snelgeid waarmee ze zich verplaatsen is hun habitat soms erg beperkt. De slakken leiden een rustig, eenzaam bestaan en passen zich aan een specifieke omgeving aan. Dit brengt echter ook risico’s met zich mee: “Een bosbrand bij de Loloposon-grot op de Trusmadi kan de hele populatie D. tylocheilos in één keer wegvagen”, stelt coauteur van de studie Menno Schilthuizen van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden. 

 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten