lezen In het wild

Kirgizië zet zich in voor behoud sneeuwpanter in voormalig jachtgebied

Bekijk Sluit

lezen In het wild

Net als veel andere katachtigen staat de sneeuwpanter als bedreigd aangemerkt op de rode lijst van de IUCN. Het dier leeft endemisch in Centraal-Azië. In Kirgizië doet men nu verwoede pogingen doet de populatie te herstellen.

Datum
Auteur
Adam Cruise/Paul van Beem
Fotograaf
Axel Gomille, Nature Picture Library

Sinds de benoeming van president Almazbek Atambayev in 2011, ziet de toekomst voor de sneeuwpanter er in Kirgizië een stuk rooskleuriger uit. Atambayev opende in maart het natuurgebied Shamshy, een 260 vierkante kilometer groot reservaat in een voormalige jachtgebied in het noorden van het Tiensjan-gebergte. Het park is bedoeld is om het natuurlijke habitat en daarmee de populatie sneeuwpanters te herstellen.

En dat is nodig, want tot voor kort leidde de illegale jacht op deze katachtige – ook wel bekend als het sneeuwluipaard – en zijn prooidieren tot een forse daling van de populatie. Volgens de Amerikaanse ngo Snow Leopard Trust leven er in het bergachtige Kirgizië nog slechts vijfhonderd exemplaren, ongeveer tien procent van de wereldwijde populatie (het grootste deel leeft in Rusland). De regering van het Centraal-Aziatische land zelf schat dat de populatie twintig jaar geleden nog dubbel zo groot was. Daarnaast daalde de populatie argali’s, een soort wilde schapensoort die een belangrijke prooi is voor de panter, in drie jaar tijd van 26 duizend naar 16 duizend. In veel Centraal-Aziatische landen worden parkwachters onderbetaald, onvoldoende getraind en niet goed uitgerust, terwijl er nauwelijks wetten zijn voor het behoud van wilde dieren.

Kirgizië: centraal punt

Maar met dit nieuwe conservatieprogramma lijken veranderingen op komst, en dat is cruciaal voor het voorbestaan van de soort. Kirgizië ligt immers midden in het leefgebied van de sneeuwpanter: ten zuiden van de populaties in Rusland, Mongolië en Kazachstan, en ten noorden van de populaties in de Karakoram en Hindu Kush-gebergten. Panthera uncia staat bekend om zijn lange migratieroutes, en dus is behoud in Kirgizië cruciaal om de genenpoel te versterken. 

Een anti-stroperij eenheid nam deze sneeuwpanter in beslag. Naar schatting is de wereldwijde populatie de laatste twee decennia gehalveerd. Foto: Cyril Ruoso, Minden Pictures, National Geographic.

Heilig dier

En dat behoud vindt nu dus plaats in de vorm van een nieuw beschermd gebied. Een belangrijk rol in dit beleid is zoals gezegd weggelegd voor president Atambayev, die meteen na zijn aantreden duidelijk maakte de populatie sneeuwpanters te willen herstellen. “Het is voor ons volk al sinds mensenheugenis een heilig dier dat bekend staat als hoeder van de Kirgizische strijders”, zei hij destijds. “Kirgiziërs die de dieren doden om hun vacht doen hun eigen volk pijn.” De Kirgizische hoofdstad Bisjkek was in 2013 gastheer van een conferentie waaraan alle twaalf ‘sneeuwpanterstaten’ deelnamen. Het leidde tot The Bishkek Declaration on the Conservation of Snow Leopards, een verklaring met afspraken aangaande het behoud van de katachtige. Men wil onder meer zorgen dat de dieren én de lokale bevolking in de gebieden samen leven in gezonde ecosystemen. 

In 2014 ondertekende de regering van het land een samenwerkingsovereenkomst met diverse organisaties, want hulp van buitenaf is nodig. Het Shamshy-initiatief wordt gesteund door de Kirgizische regering en binnen- en buitenlandse ngo’s zoals de Britse David Shepherd Wildlife Foundation, die zich inzet voor de bescherming van bedreigde diersoorten.

Volgens Charudutt Mishra, waarnemend directeur bij Snow Leopard Trust, is het nieuwe beschermde gebied slechts de eerste van vele inspanningen die nodig zijn om de toekomst van de sneeuwpanter te garanderen. “Wilde hoefdieren zijn hun belangrijkste prooi. Als hun aantal afneemt, neemt het aantal sneeuwpanters ook af. We moeten dus ook de prooidieren beschermen”, aldus Mishra, die denkt dat het aantal panters in Shamshy binnen tien jaar kan verdubbelen of mogelijk zelfs verdrievoudigen.

De sneeuwpanter is verwant aan ‘Panthera pardus’, hier gefotografeerd in het stedelijke gebied van Mumbaid. In India komen de luipaard en de bevolking steeds dichter bij elkaar te leven. In deze galerij (klik op foto) zie je hoe dat eraan toe gaat. Foto: Steve Winter


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten