lezen In het wild

Jacht op de boorvlieg

Bekijk Sluit

lezen In het wild

Een invasie van fruitvliegen veroorzaakt enorme schade aan de groente- en fruitteelt in Afrika. De gevolgen daarvan zijn ook in Nederland, België en de rest van Europa voelbaar: een groot deel van onze groenten en fruit komt namelijk uit Afrika.

Datum
Auteur
Marinka Wagemans
Fotograaf
Antoine Franck

Het gaat niet om de vliegjes die wij in de zomer boven de fruitschaal aantreffen – die veroorzaken geen echte schade. De schadelijke fruitvliegen zijn hier beter bekend als ‘boorvliegen’. “De vrouwtjes van deze familie leggen eitjes in fruit of groenten, waarna de larven de oogst opeten”, zegt bioloog Marc de Meyer van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. “30 tot 90 procent van de oogst gaat zo verloren.”

De laatste twintig jaar is veel onderzoek gedaan naar de vliegen in de hoop ze succesvol te bestrijden. Een van de technieken behelst het kweken van gecastreerde mannetjes en deze vrij te laten in de natuur, zodat ze de competitie aangaan met wilde mannetjes. Ook moet de kweek van parasitaire wespen, die de larven van de fruitvliegen aanvallen, de populatie doen slinken. Volledige uitroeiing is desondanks tot nu toe onmogelijk gebleken.

In Afrika komen duizend soorten boorvliegen (Tephritidae) voor, waarvan er vierhonderd fruit aantasten. Tegenwoordig heeft Afrika vooral last van een invasie van Aziatische soorten. Foto: Antoine Franck.

 

 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten