lezen Nieuws

IJstijd in Amsterdam

Bekijk Sluit

lezen Nieuws

Een sabeltandtijger (boven), mammoet of holenbeer van dichtbij aanschouwen? Tot 1 maart 2015 kan het, op de tentoonstelling Giants of the Ice Age in de Amsterdam EXPO.

Datum
Auteur
Pancras Dijk
Fotograaf
Pancras Dijk

"Het idee voor Giants of the Ice Age ontstond na een eerdere tentoonstelling over mammoeten," zegt tentoonstellingsmaker Bärbel Aufermann. Die eerdere tentoonstelling vond plaats in het museum waaarvan ze adjunct-dircteur is, het Neanderthal Museum in het Duitse Mettman - "zo groot als de garderobe hier", zegt ze in de Amsterdam EXPO. "Er kwamen zoveel mensen op af, dat we besloten het wat groter op te zetten."

Mammoeten – zoveel is duidelijk - spreken tot de verbeelding. Aan de Amsterdamse Zuidas zijn onder meer replica's te zien van twee babymammoeten (Ljoeba en Dima) die de afgelopen jaren in het Siberische ijs zijn gevonden. Maar ook zijn er schitterende voorbeelden van grotkunst te zien: kleine figuurtjes, mens- en dierfiguren, gemaakt door wat vermoedelijk de eerste kunstenaars van deze planeet waren. "We weten nog weinig van de makers. Het gekke is ook dat in sommige grotten met schilderingen veel beeldjes zijn gevonden, en in andere grotten helemaal niets. Figuratieve kunst lijkt plaatsgebonden."

Het Naturalis Biodiversity Center verzorgde de inrichting van één van de tentoonstellingszalen. Naturalis plaatste er enkele in Nederlandse bodem gevonden resten uit de IJstijd, van mammoetkaken, een gewei van een edelhert tot de drol van een hyena.

De tentoonstelling is tot 1 maart 2015 iedere dag te bezoeken van 09.00 tot 18.00 uur. 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten