lezen Planeet aarde

Hoe ontstond deze enorme krater in Siberië?

Bekijk Sluit

lezen Planeet aarde

De Batagaika krater in Siberië wordt in de volksmond ook wel ‘de opening naar de hel’ of ‘het portaal naar de onderwereld’ genoemd. De krater wordt jaarlijks ruim tien meter groter, blijkt uit een nieuwe studie.

Datum
Auteur
Sarah Gibbens
Fotograaf
Alexander Gabyshev, Research Institute of Applied Ecology of the North

De Batagaika krater is bijna een kilometer lang en zo’n 86 meter diep, zo staat in een nieuwe studie in het tijdschrift Quaternary Research. Hij is daarmee de grootste in zijn soort, maar nog interessanter is het feit dat hij steeds groter wordt, volgens satellietbeelden gemiddeld elf meter per jaar. Dat maakt de krater voor wetenschappers een zeer geliefd onderzoeksobject. 

De immense opening in het Siberische landschap is ontstaan door klimaatverandering. Door het smelten van permafrost werd de bevoren grond ingeruild voor een landschap van terpen en holten, een proces dat we ook wel kennen als thermokrast. 

Daardoor ontstond dus onder meer de Batagaika krater, die wetenschappers de kans geeft het vroegere klimaat van Siberië te reconstrueren. Aanwezig sediment kan ons leren hoe het klimaat in het verleden – onder meer tijdens de laatste ijstijd – veranderde, en die informatie kan weer nieuwe inzichten bieden over de huidige klimaatverandering.

Gevaar onder het ijs

Het smelten van de permafrost in Siberië begon in de jaren ’60 van de twintigste eeuw, en dit proces versnelde zich geleidelijk door toenemende ontbossing in het gebied. Door het verdwijnen van de bomen werd steeds meer ijs blootgesteld aan zonlicht. De afgelopen jaren – toen de opwarming nog sneller ging, werd de krater ook steeds sneller groter. Het smelten van de permafrost kan in combinatie met erosie leiden tot een fenomeen dat we kennen als ‘dronken bomen’. Bomen groeien in dat geval schreef, waardoor ze de bodem nog minder schaduw bieden. Dit proces speelt zich af in grote delen van de poolgebieden, van Alaska tot Siberië. 

Maar er ligt nog een groter gevaar op de loer dat klimaatverandering kan versnellen: broeikasgassen. In het gebied rondom de Noordelijke IJszee zit zo’n anderhalf miljard ton koolstof opgeslagen onder het ijs. Nu het ijs smelt, wordt deze koolstof omgezet in CO2 en methaan. 


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten