doen Promoted

Heuvelachtig Kroatië: de bergen van Samobor

Bekijk Sluit

doen Promoted

Laat je verwennen door het schitterende en historische berglandschap van Kroatië. De bergen van Samobor vormen een uniek natuurgebied, met de helderste watervallen, uitgestrekte bloemenvelden en pittoreske dorpjes.

Datum

Als je vanaf Zagreb een half uur in westelijke richting rijdt, kom je terecht in natuurpark Žumberak-Samoborsko Gorje, de bergen van Samobor. Dit gebied wordt gekenmerkt door karstformaties (atypisch voor het gebied langs de Pannonische laaglanden), diepe canyons, heldere riviertjes met watervallen en uitgestrekte bloemenvelden. Het bijzondere van Žumberak is dat ook de hoger gelegen gebieden bewoond zijn; op de steile bergen vind je pittoreske dorpjes. Aangezien een deel van de bevolking Grieks-katholiek is, staan er in de dorpjes op Žumberak vele schilderachtige kerkjes, zelfs op de hoogste top van Žumberak, de Sveta Gera op 1102 meter hoogte.

De bergen van Samobor zijn al decennialang een trekpleister voor de inwoners van Zagreb. Niet alleen vanwege de gezonde berglucht, maar ook vanwege de rijke historie en de vele wandelmogelijkheden. Voor toeristen is dit dichtbeboste berggebied met groene heuvels, kleine landweggetjes, watervallen en steile rotswanden nog redelijk ontgonnen terrein.

Het historische stadje Samobor, bekend om de ‘kremšnite’ (een zoet gebakje) en de handnijverheid, is een goed beginpunt voor een- of meerdaagse hikes en fietstochten door het natuurgebied Samoborsko Gorje dat sinds 1999 een beschermde status heeft. Tijdens de wandelingen kom je in aanraking met overblijfselen van de lange geschiedenis van het gebied, zoals de ruines van fort Tuščak of de 8000 jaar oude bijlen uit de Nieuwe Steentijd en de Bronstijd. Voor de meerdaagse hikes zijn er diverse berghutten waar je kunt overnachten, en waar je je tegoed kunt doen aan lokale specialiteiten zoals bonen met worst, strudels van verse kaas en appelstrudel.

Meer informatie over natuurpark Žumberak? Klik hier


Bekijk ook

Ads for you!

Beste bezoeker,

We zien dat je waarschijnlijk een adblocker of andere software gebruikt die onze banners ontregelt.
Dat vinden we jammer, hiermee missen we inkomsten voor onze site die we hard nodig hebben.
Merk daarom onze site als 'veilig' aan en volg deze instructies.

Dankjewel voor je tijd.
National Geographic Nederland/België

Sluiten